UE ACORDĂ MAI MULTE AJUTOARE UCRAINEI ȘI R. MOLDOVA ÎNAINTE DE SOSIREA IERNII

Distribuie pe:

Uniunea Europeană va acorda Ucrainei și Republicii Moldova ajutoare umanitare suplimentare în valoare de 175 de milioane de euro înainte de sosirea iernii, a anunțat, joi, la Kiev, comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, citat de dpa.

“Iarna viitoare va aduce probabil probleme majore pentru Ucraina și trebuie să fim pregătiți”, a spus oficialul, care a promis Ucrainei și adăposturi izolate pentru sezonul rece.

“O capacitate temporară de adăpost va fi desfășurată imediat în trei regiuni din Ucraina: Rivne, Bucea și Harkov”, a precizat el.

Cele 175 de milioane sunt destinate educației, asigurării alimentelor și accesului la apă și protecției împotriva frigului pentru cele mai vulnerabile categorii sociale, a mai spus Lenarcic.

De la începutul invaziei ruse, UE a acordat Ucrainei ajutoare umanitare de 485 milioane de euro. În aceeași perioadă, Republica Moldova a beneficiat de un sprijin de același gen în valoare de 38 de milioane de euro. (Agerpres)

OCCIDENTUL SE APROPIE DE O CONFRUNTARE MILITARĂ CU RUSIA

Ministerul rus de Externe a declarat joi că livrările de arme ale Uniunii Europene către Kiev fac ca blocul comunitar să fie parte a conflictului în Ucraina, iar țările care pompează arme Ucrainei sunt “sponsori ai terorismului”, relatează Reuters.

Într-un briefing, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a reiterat criticile agresive ale Moscovei la adresa Occidentului pentru că a livrat Ucrainei arme avansate în valoare de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva campaniei militare a Rusiei, care a ajuns în a opta lună.

Decizia UE privind crearea unei misiuni de asistență militară pentru regimul de la Kiev crește implicarea UE și o face să devină parte a conflictului în Ucraina, a subliniat Zaharova, citată de agențiile oficiale de presă ruse TASS și RIA Novosti, referindu-se la programul de instruire a militarilor ucraineni.

În acest context, ea a amintit că, în reuniunea lor din 17 octombrie, miniștrii de externe ai UE au anunțat lansarea unei misiuni de instruire a armatei ucrainene, care ar urma să înceapă să fie implementată peste o lună. În decurs de doi ani, această misiune, pentru care Bruxellesul a alocat 107 milioane de euro, ar urma să pregătească personal ucrainean de comandă la diferite niveluri, potrivit TASS.

“Acest pas merge mână în mână cu furnizarea de arme letale regimului de la Kiev și crește calitativ implicarea Uniunii Europene, făcând-o, desigur, parte a conflictului”, a declarat Zaharova.

Prin furnizarea de arme Ucrainei, Occidentul se apropie de linia periculoasă a unei confruntări militare directe cu Rusia, a avertizat Zaharova, potrivit RIA Novosti. (Agerpres)

Lasă un comentariu