MURĂTURILE, ALIMENTE MINUNE!

Distribuie pe:

Murăturile sunt alimente minune pentru sănătate. Pe lângă faptul că dau un gust delicios oricărui preparat, prezintă numeroase efecte benefice asupra organismului: prin fermentare, legumele și fructele dau naștere unor bacterii sănătoase, care contribuie la întărirea imunității și la reglarea microflorei, ameliorează alergiile și previn apariția cancerului, întrucât reduc inflamațiile din organism. Este important, însă, ca murăturile să nu conțină foarte multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apă și sare. Oțetul și zahărul sunt contraindicate!

* Murăturile îmbunătățesc digestia. Murăturile ajută la digestia meselor bogate în carne și grăsimi, înmulțind bacteriile probiotice din sistemul digestiv. În plus, fiind slabe în calorii și bogate în fibre, murăturile sunt indicate în dietele de slăbit, întrucât pot regla greutatea corporală și preveni obezitatea.

Foarte importante pentru sistemul digestiv sunt și condimentele pe care le adăugăm la murături: usturoiul contribuie la echilibrarea bacteriilor din organism, iar boabele de muștar previn balonarea.

* Murăturile sunt probiotice naturale. Murăturile sunt o sursă naturală de probiotice, ceea ce le face ideale nu doar atunci când avem imunitatea scăzută, ci și când urmăm un tratament cu antibiotice. Murăturile protejează flora intestinală și acționează pentru sănătatea digestiei. Varza murată este unul dintre alimentele care odată murat, capătă proprietăți probiotice și efecte curative. Are efect anticancerigen, hepatoprotector, antioxidant si antiinflamator, așa că nu ai niciun motiv să nu o consumi din plin, în sezonul rece.

* Murăturile întăresc sistemul imunitar. Murăturile sporesc imunitatea, devenind un aliat de nădejde în lupta împotriva răcelilor și virozelor de sezon. Gogoșarii permit asimilarea calciului în organism, în timp ce varza murată, bogată în vitamine și minerale, fortifică organismul și devine un energizant natural când suntem suprasolicitați.

Gogonelele sunt o sursă importantă de vitamina C și, consumate cu regularitate, previn astmul bronșic, iar sfecla roșie murată detoxifică organismul și întărește imunitatea datorită conținutului bogat în vitaminele A, C, B6, calciu, magneziu, fier și acid folic.

* Varza murată elimină toxinele din organism. Varza murată, în special zeama de varză acră, detoxifică organismul, îl remineralizează, curăță intestinele și previne constipația. Pentru că aduce repede o senzație de sațietate și stimulează digestia, varza murată este alimentul ideal în dietele de slăbit. De asemenea, accelerează procesul de ardere a grăsimilor și restabilește microflora intestinală.

* Murăturile protejează ficatul și reduc ulcerele gastrice. Proprietățile hepatoprotectoare ale murăturilor au fost demonstrate științific. Murăturile, în special gogonelele, sunt ideale în afecțiunile hepatice, eliminând toxinele de la nivelul ficatului. Datorită conținutului mare de acid lactic, sunt ideale pentru ameliorarea problemelor digestive. Castraveciorii murați contribuie la o digestie sănătoasă și la reglarea tractului digestiv, datorită conținutului bogat în fibre.

* Conopida murată este un antioxidant natural. Conopida murată are un efect antioxidant puternic, contribuind la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi. Fiind considerat un antioxidant natural, conopida murată poate preveni anumite tipuri de cancer: de sân, de colon, de prostată, pulmonar sau ovarian. Întrucât este bogată în potasiu, conopida murată reglează tensiunea arterială și ritmul cardiac, previne formarea cheagurilor de sânge și împiedică formarea colesterolului pe artere. Pentru că are vitamina C, magneziu, potasiu și calciu, conopida fortifică sistemul imunitar și grăbește vindecarea infecțiilor respiratorii.

Chiar dacă aduc o serie de beneficii organismului, murăturile nu sunt indicate tuturor. Cei care suferă de boli renale, insuficiență cardiacă, hipertensiune, dureri frecvente de cap și migrene ar trebui să evite murăturile sau să le consume rar. Murăturile dulci ar trebui consumate cu moderație de persoanele cu diabet zaharat de tip I și II. Cei care suferă de boli renale sau cardiovasculare sunt sfătuiți să limiteze consumul de murături sărate.

Cele mai sănătoase murături sunt cele preparate în casă, fără oțet, cu apă și sare neiodată și păstrate în borcane din sticlă. Murăturile în oțet trebuie consumate cât mai rar, întrucât pot favoriza apariția cancerului gastric.

Este important că fructele și legumele puse la murat să fie proaspete, nepătate și neatinse de brumă. Nu uita să adaugi la ele condimente sănătoase și naturale, precum mărar, hrean, frunze de țelină, usturoi sau boabe de muștar. (sursa și foto - sfatulmedicului.ro)

Lasă un comentariu