GALĂ DE OPERĂ

Distribuie pe:

În cadrul Festivalului Muzical Internațional “Constantin Silvestri”, ediția a XXXII- a, Filarmonica de Stat Târgu-Mureș a susținut joi, 20 octombrie 2022, o gală de operă extraordinară, eveniment pentru care a ales una dintre cele mai reprezentative creații lirice din toate timpurile. Elaborată de ilustrul compozitor italian Giuseppe Verdi, opera Aida este o capodoperă a genului, cunoscută atât pentru valoarea incontestabilă a muzicii, cât și pentru grandoarea și exotismul pe care regia și scenografia le oferă.

Pentru acest eveniment deosebit, Filarmonica de Stat Târgu-Mureș a ales o distribuție internațională de mare valoare, care a evoluat sub bagheta dirijorului Tobias Drewelius, din Germania. Apreciata soprană Borsos Edith a abordat rolul Aidei care a culminat cu interpretarea cu mare succes a dificilelor arii Ritorna Vincitor și O Patria Mia. Tenorul clujean Sorin Lupu a fost cel care l-a întruchipat pe Radames și ne-a încântat cu una dintre cele mai celebre arii verdiene din repertoriul de tenor, Celeste Aida. Din distribuție au mai făcut parte basul Dani David din Ungaria, managerul instituției basul György Levente, bas-baritonul Johannes von Duisburg din Germania și tenorul Szabó Péter.

Din cauza arhitecturii scenice, Palatul Culturii din Târgu-Mureș nu permite realizarea unui spectacol de operă în forma clasică, ci doar interpretarea lui sub formă de concert. Cu toate acestea, întreg spațiul sălii a fost ingenios valorificat prin plasarea unei părți a corului în lojele apropiate scenei și prin distribuirea unor instrumente de suflat la etajul balconului, organizare care a oferit ambelor compartimente o sonoritate extrem de bogată. O soluție similară a fost utilizată și în cazul soliștilor care și-au interpretat rolurile atât de pe pasarela montată în fața orchestrei, cât și de la balconul aflat deasupra scenei. Acest amplasament, alături de costumele pe care interpreții le-au purtat, au oferit spectatorilor și un spectacol vizual, element foarte important în cadrul unui spectacol de operă.

Succesul spectacolului a fost recunoscut prin aplauzele puternice ale publicului extrem de numeros aflat în sală. Cu siguranță târgumureșenii au apreciat această inițiativă a instituției, motiv pentru care se cuvine să felicităm atât conducerea, cât și artiștii acestei valoroase instituții de cultură, reprezentați de orchestra simfonică și corul mixt.

DR. CARLA GLIGA

Lasă un comentariu