FOCURI DE ARMĂ ÎNTRE NORD ȘI SUD COREENI

Distribuie pe:

Armata sud-coreeană a tras focuri de avertizare în atenția unei nave nord-coreene, luni dimineață, estimând că depășise frontiera maritimă disputată între cele două țări, provocând focuri de avertizare nord-coreene, potrivit agenției de presă Yonhap, scrie AFP.

Nava comercială nord-coreeană ar fi depășit Linia de limită a Nordului, în apropiere de insula Baengnyeong, la ora locală 03.42, și apoi s-a retras spre nord după focuri de avertizare din partea marinei sud-coreene, a declarat statul major interarme, citat de Yonhap.

La rândul său, armata Phenianului a afirmat că o navă militară sud-coreeană a încălcat câteva minute mai târziu frontiera de facto de 2,5 până la 5 kilometri, iar armata nord-coreeană (APC) a răspuns trăgând zece focuri de avertizare în atenția sa de pe coasta sa de vest.

“Unitățile litoralului vestic din cadru APC au luat o primă contramăsură pentru a respinge cu putere nava de război inamică, trăgând 10 obuze cu rachete multiple spre apele teritoriale, unde o mișcare navală inamică a fost detectată la ora 05.15”, a declarat un purtător de cuvânt al statului major al APC într-un comunicat.

“Am adresat încă o dată un sever avertisment dușmanilor la originea unor provocări maritime care se adaugă tirurilor de artilerie și difuzării de mesaje transfrontaliere prin difuzoare”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene.

Frontiera maritimă, considerată un punct fierbinte, a fost scena mai multor ciocniri între cele două Corei de-a lungul anilor. Dar tensiunile s-au intensificat în ultimele săptămâni, Phenianul efectuând mai multe lansări de rachete și tiruri de baraj de artilerie considerate provocatoare de Coreea de Sud și Japonia.

Phenianul și-a sporit considerabil manevrele militare recent, în timp ce Seulul și Washingtonul susțin că liderul nord-coreean Kim Jong Un este pe punctul de a efectua ceea ce ar fi al șaptelea test nuclear al țării sale.

Schimbul de focuri de avertizare de luni a avut loc în ziua în care secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, se deplasa în Japonia pentru discuții în trei, cu Tokyo și Seul, ambii aliați ai Washingtonului, în semn de unitate după seria de tiruri nord-coreene.

În cursul lunii octombrie, Phenianul s-a angajat în demonstrații de forță militară, lansând o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, efectuând mai multe tiruri de artilerie și trimițând avioane de luptă în apropierea frontierei cu Coreea de Sud.

Tirurile de artilerie a avut loc în apele sale de pe coastele sale de est și de vest, încălcând o “zonă tampon” stabilită într-un acord din 2018 cu Sudul pentru a preveni incidentele pe mare.

Phenianul pretinde că răspunde “provocărilor” Seulului și a descris testele de arme drept simulări de “lovituri nucleare tactice” împotriva unor ținte din Coreea de Sud. (Agerpres)

MACRON, PRIMUL LIDER STRĂIN CARE S-A ÎNTÂLNIT CU MELONI, LA ROMA

Noul premier italian, Giorgia Meloni, și-a făcut debutul pe scena internațională duminică seară întâlnindu-se la Roma cu președintele francez Emmanuel Macron, pentru prima discuție între patru ochi cu un lider străin, transmite AFP.

Până la final, Palatul Elysée a menținut incertitudinea cu privire la această întrevedere cu Emmanuel Macron, care s-a desfășurat departe de camerele de luat vederi în centrul capitalei italiene mai mult de o oră.

“Ca europeni, ca țări vecine, ca popoare prietene, cu Italia trebuie să continuăm toată munca începută. A reuși împreună, cu dialog și ambiție, le datorăm tinerilor noștri și popoarelor noastre”, a scris pe Twitter președintele francez cu o fotografie alături de Giorgia Meloni, după ce i-a mulțumit fostului premier Mario Draghi.

Spre deosebire de cancelarul german, președintele american și reprezentanții instituțiilor europene, șeful statului francez nu s-a mai exprimat pe această temă de la numirea Giorgiei Meloni, prima femeie care va conduce a treia economie a zonei euro.

Vizita lui Emmanuel Macron este consacrată unui forum internațional asupra păcii, unde a ținut un discurs duminică, iar o audiență la papa Francisc este prevăzută luni dimineață. Dar nu a putut ocoli contextul politic italian, odată cu venirea la putere a liderei post-fasciste în fruntea unei coaliții dominate de extremă dreapta.

Relațiile franco-italiene, excelente cât timp Mario Draghi a condus Peninsula Italiană, riscă să traverseze o zonă de turbulențe cu eurosceptica și suveranista Giorgia Meloni. Dar Emmanuel Macron a asigurat vineri că este “complet pregătit să lucreze cu ea”.

Duminică, Mario Draghi, foarte apreciat pe plan internațional, i-a predat ștafeta Giorgiei Meloni, prima femeie din istoria Italiei care va conduce un guvern al acestei țări, mai scrie AFP. (Agerpres)

UCRAINA SE APĂRĂ CU SUCCES DE DRONELE IRANIENE

Ucraina reușește să se apere cu tot mai mult succes împotriva atacurilor ruse cu drone iraniene, potrivit serviciilor de informații britanice, informează luni dpa. Dronele sunt încete, zgomotoase și zboară la altitudine joasă, ceea ce le face “ușor de doborât utilizând apărarea antiaeriană convențională”, subliniază Ministerul Apărării britanic pe Twitter, luni, în conferința sa zilnică asupra războiului din Ucraina.

Oficiali din Ucraina susțin că peste 85% dintre aceste atacuri au fost interceptate, informează ministerul.

Moscova utilizează tot mai mult astfel de “drone kamikaze”, în condițiile în care începe să ducă lipsă de arme de precizie cu rază lungă de acțiune, susține Londra.

Actualizările zilnice bazate pe surse din cadrul serviciilor de informații, pe care Londra le publică de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie, sunt calificate de Kremlin drept propagandă, amintește dpa.

Pe teren, o serie de atacuri cu drone și rachete cu rază lungă de acțiune întreprinse de armata rusă în ultimele două săptămâni au avut un impact major asupra infrastructurii critice din Ucraina, precum centralele electrice, lăsând sute de mii de oameni fără curent în timpul weekendului. (Agerpres)

SCHOLZ ȘI VON DER LEYEN VOR UN PLAN MARSHALL PENTRU RECONSTRUCȚIA UCRAINEI

Reconstrucția Ucrainei după război va fi o “misiune pentru o generație” care necesită o strategie la nivelul Planului Marshall, sunt de părere cancelarul german, Olaf Scholz, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citați de dpa.

Într-un articol de opinie publicat online duminică de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, cu o zi înaintea unui forum de afaceri germano-ucrainean la Berlin, cei doi oficiali au apreciat că efortul va trebui să fie similar celui făcut de Statele Unite după Al Doilea Război Mondial, când Europa a beneficiat de miliarde de dolari.

Scholz urmează să deschidă evenimentul de la Berlin alături de premierul ucrainean Denis Șmîhal.

Cancelarul și șefa CE afirmă în articolul preluat de dpa că Europa trebuie să joace un rol special în asistența pentru Ucraina, țară candidată la Uniunea Europeană. “Calea către reconstrucție este, deci, și calea Ucrainei către UE”, afirmă ei.

“Ucraina apără și ordinea internațională bazată pe reguli, fundamentul coexistenței noastre pașnice și al prosperității în întreaga lume. Deci, când sprijinim Ucraina, construim viitorul nostru și al Europei noastre comune”, mai scriu cei doi. Scholz a declarat că reconstrucția Ucrainei va dura câteva decenii, cu implicarea comunității internaționale. (Agerpres)

Lasă un comentariu