LA BUDAPESTA - AMPLE PROTESTE ÎMPOTRIVA GUVERNULUI ORBÁN

Distribuie pe:

Mii de studenți și profesori budapestani au protestat duminică, 23 octombrie, nemulțumiți de situația învățământului și de salariile extrem de mici ale dascălilor. Manifestația a fost organizată de Mișcarea Studențească ADOM și Sindicatul Democrat al Profesorilor (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, PDSZ), sub sloganul “Demonstrație de solidaritate pentru profesorii noștri”.

“Atât de mulți cetățeni au răspuns la evenimentul nostru, încât a trebuit să alegem un loc mai mare, mai simbolic”, au scris organizatorii pe pagina lor de socializare, după ce aproape 20.000 de oameni și-au arătat interesul pentru această manifestație antiguvernamentală.

Protestele au luat amploare după ce un număr de cinci profesori de la Liceul Kölcsey Ferenc au fost concediați pentru că au participat la acțiuni de nesupunere civică, alte cadre didactice fiind amenințate cu desfacerea contractului de muncă dacă iau parte la astfel de acțiuni. În cadrul manifestării, reprezentanții sindicatului profesorilor au declarat că vor cere din nou guvernului să majoreze imediat salariile profesorilor, să reglementeze retribuțiile asistenților didactici, personalului tehnic și personalului de formare profesională și să reintroducă educația vocațională în sfera învățământului public. Revendicări au fost formulate și de Frontul Studențesc Unit: “Soluții la penuria de profesori!”, “Materiale didactice de calitate!”, “Atenție la educație!” etc.

Sindicatul Democrat al Profesorilor solicită, de asemenea, reîncadrarea cadrelor didactice concediate pentru nesupunere civică, recunoașterea dreptului la grevă și un Minister al Educației independent, alături de majorări salariale. “Fără profesori nu există viitor!”, “Orbán, dispari!”, se putea auzi printre numeroase sloganuri, profesorii considerându-se abandonați de executiv, în fața unei inflații galopante, care a atins 20% în septembrie.

Erzsébet Nagy, reprezentant al PDSZ, a declarat că acum se luptă nu doar pentru majorarea salariilor profesorilor și reducerea volumului de muncă al acestora, ci și împotriva măsurilor ilegale ale angajatorilor. Acestea sunt încercări de a suprima nemulțumirile, a adăugat ea. Nagy a atras atenția asupra faptului că tot mai mulți profesori renunță la meserie, astfel că deficitul de personal din învățământ a devenit de necontrolat. “Toată lumea poate vedea asta, dar guvernul nu ridică un deget”, a spus ea.

(sursa și foto: dailynewshungary.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu