JUMĂTATE DIN POPULAȚIA PLANETEI ARE O ALIMENTAȚIE INADECVATĂ

Distribuie pe:

Aproape jumătate din populația lumii suferă de o formă de malnutriție, ceea ce are consecințe nefaste atât pentru sănătate, cât și pentru planetă, subliniază un raport, citat de AFP.

Raportul anual intitulat Global nutrition report (GNR), ale cărui date provin de la organizații ca ONU, FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură), OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și Fondul ONU pentru copii UNICEF,consemnează că astăzi, 48% dintre oameni mănâncă ori prea mult, ori prea puțin.

În ritmul actual, lumea nu va reuși să îndeplinească opt dintre cele nouă obiective stabilite de OMS pentru 2025 în materie de nutriție, notează organizațiile respective.

Este vorba în special de a reduce emacierea copiilor (atunci când sunt prea slabi raportat la înălțime) și întârzierile de creștere (atunci când copiii sunt prea scunzi pentru vârsta lor), precum și obezitatea în rândul adulților și copiilor.

Raportul estimează că aproape 150 de milioane de copii sub cinci ani suferă de întârzieri de creștere, peste 45 de milioane sunt emaciați și alți aproape 40 de milioane sunt supraponderali.

În același timp, peste 40% dintre bărbații și femeile lumii (3,2 miliarde de oameni) sunt supraponderali sau obezi, conform aceluiași raport.

“Decesele evitabile survenite ca urmare unei alimentații inadecvate au crescut cu 15% din 2010” reprezentând astăzi “un sfert din totalul deceselor în rândul adulților”, a declarat pentru AFP președinta grupului de experți independenți ai GNR.

“Rezultatele pe plan mondial arată că alimentația noastră nu s-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor zece ani și constituie în acest moment o amenințare majoră pentru sănătatea oamenilor și pentru planetă”, a adăugat aceasta.

Potrivit raportului, oamenii nu consumă cantitățile recomandate de alimente benefice pentru sănătate, cum sunt fructele și legumele. Și, după cum era de așteptat, consumul de astfel de alimente este cel mai scăzut în țările cu venituri mici.

În schimb, în țările cu venituri mai mari se consumă în cea mai mare măsură alimente cu efecte nocive asupra sănătății, cum sunt carnea roșie, produsele lactate (de ce și lactatele sunt nocive!? n.r.), băuturile îndulcite și tot în aceste țări se înregistrează și cel mai mare număr de persoane supraponderale.

GNR a mai calculat că cererea alimentară globală a generat circa 35% din emisiile de gaz cu efect de seră, în 2018. “Alimentele de origine animală au în general o amprentă ecologică per produs mai ridicată decât alimentele de origine vegetală”, se menționează în raport. Acesta a consemnat, totodată, că pe lângă faptul că a perturbat sistemele alimentare și de sănătate, pandemia de

COVID-19 a împins circa 1.455 de milioane de persoane suplimentare în sărăcie extremă. (Agerpres)

N.R. Ne întrebăm care este efectul asupra sănătății oamenilor în cazul consumării preparatelor din insecte (lăcuste, greieri, viermi de făină și alte gângănii) recomandate de Comisia Uniunii Europene, pentru a înlocui produsele animaliere și unele vegetale, care, chipurile, sunt poluante?!

Exact ca și în cazul energiei produse cu combustibili fosili (gaz metan, petrol, cărbuni), energia verde deocamdată e ca și inexistentă, e doar în mințile celor cu teoria globalizării lumii și a neomarxiștilor.

Protestele de stradă din țările bogate ale UE: Germania, Franța, Italia, Belgia plus Marea Britanie, la care participă milioane de oameni care sunt împotriva prețurilor insuportabile ale energiei și a restricțiilor impuse de guvernele lor (nu au căldură, apă caldă și energie electrică decât câteva ore).

Întrebarea e cum vor rezolva problemele, mai ales privind aprovizionarea industrială?

Deocamdată nici măcar o veste bună în această privință, tocmai din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de când cu războiul din Ucraina, industrii care erau aprovizionate cu gaz metan, curent electric și carburanți de Rusia-Gasprom.

Urmarea, își vor reduce serios producția marile concerne germane, engleze?

Rezultatul: milioane de șomeri care nu acceptă sărăcia ca populațiile din Estul Europei, inclusiv România.

Unde este energia verde impusă de Comisia UE?

Iarna a venit, se anunță geroasă, să vedem cu ce minciuni și povești va mai veni Ursula von der Leyen.

Lasă un comentariu