Viața ca o comparație - Lecția Simonei

Distribuie pe:

Tot la capitolele comparabilele din viață și educație se încadrează și ce se întâmplă în aceste zile cu unii compatrioți în ce o privește pe Simona.

Când o comparabilă îi depășește atât de tare (vezi Simona, David Popovici etc.), și e greu de ajuns, sau este de neajuns, abandonează lupta (măcar temporar) și intră în starea de pseudoadmirație, în care se bucură de succesele acesteia considerându-le oarecum ca propriile victorii.

Când apar și înfrângeri inerente, unii suferă în tăcere, iar alții încep criticile arogându-și acest drept pentru că “ce dacă numai ea a muncit și noi nu avem niciun aport, ea a câștigat și banii”. Deci e legitimă critica.

La școală și în general în educația tradițională când cineva făcea o năzbâtie serioasă era musai să îi fie aplicată o corecție fizică, să ia o mamă de bătaie, să se învețe minte! Nu conta ce făcuse bun până atunci, fapta trebuia pedepsită. Nu cred că acest mod a ajutat la altceva decât la a spori ranchiuna, frica și dorința de răzbunare.

Ne găsim într-o situație care poate fi asimilată. Comparabila lor de neatins, pentru care și-au lăsat o rezervă de a o depăși cândva, “că jocul greșeală așteaptă”, este penalizată pentru un medicament interzis.

Pentru ei, acești competitori spre nicăieri, pentru care nu omul contează, ci poziția socială, este prilejul de a-și învinge comparabila și a-i administra “bătaia” cuvenită pentru că, nu-i așa?, I-a făcut de râs, a fugit după succes și bani prin orice mijloace, și alte asemenea bazaconii.

Fiecare are dreptul să judece în felul lui. Sunt convins că cei mai mulți, mai ales cei cu gânduri bune, nu se exprimă, iar ceilalți cu acces măcar la niște comentarii pe FB nu pierd momentul de a-și răsturna veninul.

Venin transmiți. Venin vei primi.

Nu vi se pare din nou că oricât bine ar face un om, dacă face doar ceva pe neplacul semenilor, tot ce e bun se șterge și rămâne eticheta finală negativă? Suntem vreunul demni să aruncăm cu piatra?

Pentru toate momentele frumoase pe care ni le-a adus ca oameni și țară, mă alătur celor care o susțin pe Simona necondiționat. Este un om tânăr care trebuie să își trăiască viața cu bucurie de aici înainte și tot ce a realizat bun susține cu prisosință acest lucru.

ADRIAN VASCU

Lasă un comentariu