După alungarea comercianților, Platoul e pustiu...

Distribuie pe:

M-am luptat câteva luni în Consiliul Local pentru cei care își câștigau existența la PLATOUL CORNEȘTI, plătind chirii exorbitante Primăriei pentru terenul pe care îl ocupau, să continue comerțul ambulant în chioșcurile cu care vizitatorii erau atât de obișnuiți.

Era aproape în permanență coadă la ce ne ofereau acești oameni acolo și timp de 20 de ani lumea s-a obișnuit cu ei și ei cu clienții, care aveau încredere în produsele lor și le cumpărau.

Eu împreună cu familia mea eram unul dintre clienții lor, pentru că locuind aproape, vizitam spațiile de joacă cu copiii și cumpăram produsele de acolo, stând la rândul creat aproape întotdeauna de cumpărători.

Erau acolo în jur de 30 de vânzători ambulanți care făceau stocuri iarna ca să vândă vara și să poată să își asigure existența. Unii dintre ei erau cazuri sociale grele care ar fi putut cere ajutor social de la primărie, dar nu au făcut-o și cu greu își asigurau existența din chioșcul care stătea pe terenul Primăriei de 20 de ani. Primăria a făcut în urmă cu un an un preț absolut aberant pentru terenul ocupat de comercianți, aproximativ 20 de euro pe metru pătrat, crezând că prețul o să îi determine să renunțe și să elibereze locul în favoarea altui proiect care, în orice țară normală, ținea cont de cei care au funcționat acolo atâta timp și le asigura continuitatea prin prioritate în cadrul caietului de sarcini.

Am insistat foarte mult la domnul primar, și am găsit împreună cu biroul de specialitate din primărie varianta legală pentru ca acești comercianți care aveau stocuri pe bani împrumutați, unii dintre ei având o situație materială foarte precară, să își poată continua activitatea până la finalizarea documentației de modernizare și demarare a procedurilor noi de atribuire. Eu am considerat că trebuie ținut cont de comercianții vechi în noul proiect și ar trebui să le oferim și lor o șansă de a-și câstiga existența. În final, domnul primar, care este în fond un om bun, a fost de acord cu mine și a supus consiliului un proiect de hotărâre care dădea posibilitatea continuării activității.

Am rămas foarte surprins că un proiect susținut de primar să fie așa categoric respins de consilieri și am rămas cu un gust amar. Oare să fi fost consilierii UDMR care conduc jocul împotriva primarului și ceilalți consilieri să se alinieze cu UDMR ca de obicei? Oricum, rezultatul a fost cel pe care l-am prevăzut și Platoul a ajuns pustiu precum Weekend-ul, unde am avut aceeași înfrângere în Consiliul Local cu privire la taxa de intrare și reorganizarea activității.

Am avertizat consilierii că dacă alungă comercianții tradiționali din Platou, o să ajungă și Platoul un loc părăsit precum ajunge și Weekend-ul, dar am tras clopotele la urechea surzilor. În scurt timp s-a dovedit că am avut dreptate, dar cui îi pasă?

Iată o imagine din zona de agrement PLATOUL CORNEȘTI, într-o zi însorită de la sfârșitul săptămânii, care trebuie comparată cu anii trecuți, atunci când toată zona era blocată de circulația și aglomerația mașinilor care parcau înghesuit pe Platou și pe toate străduțele din jur...

RADU PESCAR - Consilier municipal

Lasă un comentariu