ÎN JUDEȚUL MUREȘ: PROIECT BAZAT PE TREI STRATEGII EUROPENE

Distribuie pe:

Aproape 60 de fermieri care dețin terenuri în cătunul Angofa din apropierea Sighișoarei și în satul brașovean Viscri participă la proiectul-pilot Life TransilvaCOOPERATION, finanțat prin Programul LIFE al Uniunii Europene și implementat de Fundația ADEPT Transilvania, prin care se urmărește conservarea pajiștilor bogate în biodiversitate, prin practici agricole tradiționale care să genereze fermierilor venituri consistente din produse de calitate superioară.

Vicepreședintele Fundației ADEPT Transilvania, Răzvan Popa, menționează că proiectul TransilvaCOOPERATION implementat la Angofa și la Viscri vine exact pe partea de mediu și se bazează pe trei strategii europene, cum sunt strategia de biodiversitate, pactul verde și strategia de la fermă la furculiță.

“Obiectivele noastre sunt de a dezvolta anumite sisteme în care fermierii colaborează pentru a implementa anumite măsuri de mediu și nu numai, inclusiv practici agricole extensive care să nu aibă un impact asupra florei sau asupra faunei. Niște cercetători germani au ajuns la concluzia că 70% din insectele din ariile protejate au dispărut și de atunci se alocă bani foarte mulți, mai ales pe partea de polenizatori. Iar acest proiect vine cu ceva foarte nou, și anume niște planuri locale, având în vedere că pe plan regional sau la nivel național, România deja are 26% arii protejate pe anumite regulamente europene, situri Natura 2000, și sunt niște planuri de management care încă nu se implementează. S-a putut observa că din ce în ce mai mulți fermieri renunță la pajiști și ară pentru cultură mare sau pentru culturi oleaginoase, unde profitul este mult mai mare. De aceea noi încercăm să dezvoltăm anumite modele transdisciplinare în care ne uităm la partea de marketing, partea socială, partea de mediu și partea de agricultură și dorim să încercăm anumite modele care după aceea să le transferăm mai departe către fermieri”, a arătat Popa, citat de Agerpres

La Angofa există ferme mari de peste 100 de hectare - în total în program fiind incluse 800 ha -, în timp ce în zona Viscri există o asociație de fermieri mici, care gestionează 1.000 de hectare, astfel încât Fundația ADEPT a decis dezvoltarea unei ferme-model în care fermierii pot învăța o serie de bune practici.

“Fundația ADEPT este și proprietar a 200 de hectare în zona Angofa, unde vrem să dezvoltăm o fermă model care poate fi după aceea folosită ca un centru de educație pentru fermieri, unde le putem arăta anumite practici de management, cum se face, cum se iau analize de sol, ce producții pot să aibă în așa fel încât să păstreze și biodiversitatea. Și aceasta, mai ales că acum Ministerul Agriculturii dezvoltă acele măsuri de agromediu. O să auzim de acele eco-scheme care sunt destul de greu de implementat pentru fermieri și noi credem că vom găsi anumite soluții pentru o parte din acestea. Avem și activități concrete în care chiar intervenim cu utilaje inovatoare, unde îndepărtăm tufării sau facem anumite sisteme de cosit sau anumite sisteme de pășunat. Toate aceste cunoștințe le vom transmite după aceea prin cele două regiuni în care fermierii se vor vizita, cei din Angofa vor merge în Viscri, cei din Viscri vor veni aici și vor putea vedea aceste sisteme extensive”, a arătat reprezentantul Fundației ADEPT.

Ferma din Angofa a fost preluată de Fundația ADEPT în anul 2017 și, deși cătunul nu mai este locuit, toate pajiștile erau distruse din punct de vedere al vegetației, fiind pășunate excesiv de un număr mare de oi.

Din anul 2017 se acționează, inclusiv acum, prin noul proiect TransilvaCOOPERATION, pentru îmbunătățirea biodiversității și pe dezvoltarea părții de ecoturism în zona Angofa.

“Am dezvoltat o potecă tematică de 8 kilometri care trece prin fermă și pe terenurile vecinilor noștri. Sperăm să ajungem și la acea strategie, și anume să vindem produse direct de la fermă. Deci scopul final este să adăugăm valoare care să se bazeze pe valorile ecologice și să avem niște produse de calitate pe care fermierii din Angofa și din Viscri să le poată vinde”, a arătat coordonatorul de proiecte din cadrul Fundației ADEPT Transilvania, Laura Chirilă-Pașca.

Ea a precizat că la baza acestui proiect stă un model olandez, studii și monitorizări, sfaturi ale specialiștilor și recomandările europene din domeniu și că se dorește ca acest proiect să devină un model replicat și în alte zone ale României.

Valoarea proiectului Life TransilvaCOOPERATION este de 596.275 euro și se derulează până în anul 2023.

Printre obiectivele proiectului se regăsește cartografierea habitatelor, speciilor și a modului de utilizare a terenurilor din zonele Angofa și Viscri, inclusiv a elementelor specifice de peisaj, precum zonele umede sau bălțile, perdelele forestiere, arborii izolați, elemente extrem de importante pentru flora și fauna sălbatică, dar și din punct de vedere estetic, la nivel de peisaj.

“Prin planurile de management local va fi promovat un management eficient și pe viitor, rezultatul va fi menținerea stării de conservare favorabile pentru aproximativ 1.800 de ha de pajiști și a elementelor de peisaj asociate acestora, inclusiv elemente de captare a apei. Între acestea suprafețe, cel puțin 500 de ha sunt habitate prevăzute în Directiva Habitate a UE”, a afirmat Laura Chirilă-Pașca.

În plus, în proiect se derulează acțiuni concrete de restaurare a habitatelor, a căror eficiență va fi măsurată pe baza monitorizării anuale a speciilor, pe o suprafață de cel puțin 240 de hectare, respectând cerințele locale: reducerea tufărișului, reconvertirea pajiștilor din pășuni în fânețe, împrejmuirea parcelelor pentru a reduce densitatea șeptelului și pășunatul abuziv al fânețelor, restaurarea terenurilor abandonate în pajiști gestionate adecvat.

Un alt reprezentant al Fundației ADEPT Transilvania, Ben Mehedin, ne-a prezentat modul în care a fost restaurată o gospodărie din Angofa - singura construcție care mai există în acest cătun, imobilul care cândva a adăpostit școala - pentru a fi transformată într-o fermă demonstrativă.

“Prin utilizarea resurselor locale și a planurilor simple, dar eficiente, ferma va demonstra maniera în care îmbunătățirile aduse în gestionarea animalelor și a pajiștilor (cu rezultate mai bune pentru biodiversitatea venituri suplimentare pentru fermieri și creșterea bunăstării animalelor) pot fi realizate la costuri accesibile și comunităților locale”, a spus Ben Mehedin.

Prin acest proiect se mai urmărește instruirea fermierilor din situri Natura 2000 și în special a tinerilor fermieri, în managementul biodiversității prin cooperare, considerând peisajul ca un tot unitar.

Pe lângă elaborarea a două hărți, pentru cele două zone - Angofa și Viscri, care vor reprezenta habitatele, speciile și modul de folosință a terenurilor, în proiect sunt organizate acțiuni concrete de restaurare a habitatelor pe o suprafață de cel puțin 240 de hectare de pajiști prevăzute de Directiva Habitate a UE pentru îmbunătățirea stării lor de conservare, de la nesatisfăcător la favorabil.

Din acest motiv, experți britanici, cum este și Freddie Harvey Williams, pe care l-am găsit la fața locului, efectuează în permanență analize și iau probe de sol, pentru a se stabili modul în care evoluează solul în zona de influență a proiectului și care este rata de creștere a habitatelor și a diferitelor specii.

Inițiatorii proiectului intenționează să dezvolte un software inovator, care să permită generarea unor hărți în funcție de practicile de management adoptate, fapt ce va permite fermierilor să vizualizeze modul în care se transformă peisajele și serviciile ecosistemice în urma deciziilor lor.

De asemenea, fermierii vor beneficia și de o aplicație gratuită, care să le furnizeze informații relevante despre gestionarea terenurilor și creșterea animalelor, dar și soluții pentru sporirea veniturilor gospodăriilor, prin diversificarea activităților.

Lasă un comentariu