RISHI SUNAK, NOUL PREMIER AL MARII BRITANII: “VOI SLUJI CU INTEGRITATE ȘI SMERENIE”

Distribuie pe:

Viitorul premier al Regatului Unit, Rishi Sunak, a promis că va sluji cu “integritate și smerenie”, el afirmând că dorește stabilitate și unitate.

“Avem nevoie de stabilitate și unitate, iar reunirea partidului și a țării va fi prioritatea mea principală”, a spus Rishi Sunak într-o scurtă declarație după victoria sa.

“Este cel mai mare privilegiu al vieții mele să slujesc partidul pe care îl iubesc și, la rândul său, să recompensez țara căreia îi datorez atât de mult”, a adăugat el, promițând că va sluji cu “integritate și smerenie”.

Conservatorul Rishi Sunak urmează să devină viitorul premier britanic, succesorul lui Liz Truss, după ce singura sa contracandidată din cursa la șefia Partidului Conservator, ministrul în exercițiu al Relației cu Parlamentul, Penny Mordaunt, nu a obținut, luni, numărul necesar de susținătrori în rândul parlamentarilor conservatori.

El va fi primit astăzi în audiență de către regele Charles al III-lea, care îl va numi oficial premier al Regatului Unit, a anunțat Downing Street într-un comunicat preluat de Spotmedia.ro.

Sunak, în vârstă de 42 de ani, va deveni al treilea premier al Regatului Unit în mai puțin de două luni. El va fi primul prim-ministru britanic de origine indiană și cel mai tânăr în ultimii peste 200 de ani.

“Ne-am ales viitorul premier”, a anunțat, într-un mesaj postat pe Twitter, Penny Mordaunt.

Ea și-a recunoscut înfrângerea și îl asigură pe Rishi Sunak de susținerea sa.

Și fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a anunțat, duminică seară, retragerea din cursa pentru desemnarea noului lider al Partidului Conservator.

Rishi Sunak a fost învins de Liz Truss în septembrie în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator.

El a părăsit guvernul lui Boris Johnson în iulie, ajutând astfel la declanșarea unei rebeliuni care a dus la înlăturarea lui Johnson.

“Va exista integritate, profesionalism și responsabilitate la absolut orice nivel al guvernului și voi lucra zi de zi pentru a duce treaba la bun sfârșit”, a spus Sunak într-un comunicat. “Vă cer să-mi acordați o șansă pentru a ajuta la rezolvarea problemelor noastre”, a adăugat el.

Sursa foto: JUSTIN TALLIS / AFP

SEMNAL IDEOLOGIC DAT DE GIORGIA MELONI: FOLOSEȘTE FORMA MASCULINĂ A FUNCȚIEI SALE, DEȘI E PRIMA FEMEIE CARE CONDUCE GUVERNUL ITALIEI

Giorgia Meloni este prima femeie care conduce guvernul Italiei (funcția oficială fiind de președinte al consiliului de miniștri), dar ea a ales să folosească forma masculină din limba italiană a funcției sale, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Decizia Giorgiei Meloni a provocat dezbateri în rândul mișcării feministe.

În limba italiană, substantivele pot avea forme masculine sau feminine, iar funcția oficială a Giorgiei Meloni, “Presidente del Consiglio”, a fost precedată de articolul hotărât masculin “il”, în loc de cel feminin “la”, în prima declarație publicată de biroul ei de presă în cursul zilei de duminică. O scrisoare a Giorgiei Meloni ce a fost citită în Parlamentul italian luni a folosit aceeași formulare, potrivit Agerpres.

Deși este o deschizătoare de drumuri pentru femeile din politica italiană, Giorgia Meloni se opune cotelor de gen impuse în consiliile de administrație ale companiilor și în Parlament, argumentând că femeile ar trebui să urce în vârfurile ierarhiilor doar prin merite proprii. De asemenea, a numit în guvernul său de 24 de miniștri șase femei.

Alegerea ei ce a vizat folosirea articolul hotărât la genul masculin a fost criticată de Usigrai, principalul sindicat din cadrul postului public de televiziune RAI, precum și de Laura Boldrini, o avocată feministă de centru-stânga și fostă președintă a Camerei Deputaților din Italia, care a utilizat întotdeauna titulatura “la presidente” atunci când ocupa acea funcție.

Accademia della Crusca, o apărătoare a limbii italiene, a spus că folosirea formei feminine pentru funcții deținute de femei reprezintă o alegere corectă din punct de vedere gramatical. Cu toate acestea, orice persoană care preferă să utilizeze forma masculină tradițională, din motive ideologice sau generaționale, are tot dreptul să o facă, a precizat președintele acestei instituții, Claudio Marazzini, pentru agenția de presă italiană Adnkronos.

Sursa foto: Facebook/ Giorgia Meloni

... O PIATRĂ DE HOTAR REVOLUȚIONARĂ ȘI ASTA CONTEAZĂ”

Președintele american, Joe Biden, a apreciat luni desemnarea lui Rishi Sunak ca nou premier britanic ca fiind “revoluționară”, deoarece el devine prima persoană non-albă care ocupă acest post, scrie AFP, citat de Agerpres.

“Este destul de surprinzător, este o piatră de hotar revoluționară și asta contează”, a subliniat președintele american în cursul unei ceremonii la Casa Albă pentru sărbătoarea hindusă Diwali.

În vârstă de 42 de ani, Rishi Sunak, un bogat ex-bancher cu o carieră tipică elitei britanice, a devenit luni cel mai tânăr șef de guvern din istoria contemporană a Regatului Unit, dar și primul de origine indiană, pentru că bunicii săi au trăit în Punjab, o regiune din nordul Indiei, înainte de independența acestei țări în 1947.

Pe de altă parte, Casa Albă a anunțat că Joe Biden va vorbi “în zilele următoare” cu noul premier britanic.

“Președintele Biden așteaptă cu nerăbdare să discute cu (...) premierul Sunak în zilele următoare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, precizând că obiceiul impune să se aștepte ca noul prim-ministru să fie primit mai întâi de regele Charles al III-lea.

Rishi Sunak s-a impus după ce fostul premier Boris Johnson a renunțat, iar adversara sa, Penny Mordaunt, a eșuat să se califice, la finalul unei campanii fulger declanșate de demisia lui Liz Truss, victimă după 44 de zile în funcție a unei furtuni financiare cauzate de proiectele sale, nesusținute financiar, de reducere a impozitelor.

COMISIA DE LA VENEȚIA: INTERZICEREA SIMBOLURILOR Z” ȘI V” ȘI A PANGLICII SF. GHEORGHE ÎN REPUBLICA MOLDOVA ESTE LEGITIMĂ

Pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor “Z” și “V”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care încalcă legea sunt pasibile de o amendă de la 4.500 la 9.000 de lei (moldovenești) sau de muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, amintește NewsMaker, preluat de Agerpres.

Persoanele cu funcții de răspundere sunt pasibile de o amendă de la 9.000 la 18.000 de lei (moldovenești), iar entitățile juridice la o amendă care merge de la 18.000 la 30.000 de lei (moldovenești)

Comisia de la Veneția consideră că decizia adoptată de parlamentul Republicii Moldova prin care au fost interzise simbolurile invaziei ruse în Ucraina respectă cerințele de legalitate, legitimitate și proporționalitate, conform unei concluzii publicate luni, relatează portalul NewsMaker.md.

Comisia de la Veneția - organ consultativ al Consiliului Europei alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional - a ajuns la concluzia că interzicerea afișării anumitor simboluri utilizate de forțele armate ruse în cursul invaziei în Ucraina, adoptată de parlamentului Republicii Moldova în aprilie în contextul războiului din țara vecină, corespunde cerințelor privind legalitatea, legitimitatea și proporționalitatea.

Un aviz în acest sens a fost adoptat în cadrul reuniunii plenare a Comisiei din 21-22 octombrie.

Comisia consideră că este justificată impunerea unei astfel de restricții a libertății de expresie și că afișarea unor astfel de simboluri utilizate de armata rusă în agresiunea împotriva Ucrainei “pot prezenta un pericol imediat asupra securității naționale și a drepturilor altora, inclusiv a refugiaților ucraineni” care au găsit adăpost în Republica Moldova.

De asemenea, este remarcat faptul că adoptarea acestei interdicții într-un timp scurt - a trecut prin parlament în doar o săptămână - a fost justificată din cauza urgenței, ținând cont de războiul din țara vecină.

“Ținând cont de faptul că Republica Moldova este puternic expusă surselor externe de informații și constituie o țintă permanentă de dezinformare din partea surselor externe, Comisia de la Veneția consideră ca Legea nr. 143 urmărește un scop legitim și răspunde unei necesități sociale”, se arată în aviz, în care se subliniază cu toate acestea că “anumite amendamente nu sunt suficient de precise și pot avea drept efect descurajant asupra presei”.

Lasă un comentariu