FEMEIA ROMÂNCĂ, ETERNA TULBURĂTOARE LEGENDĂ...

Distribuie pe:

În ziua de 26 octombrie 2005, a murit, la Neuilly-sur-Seine, Hauts-de-Seine (Franța), la vârsta de 96 de ani, celebra actriță franceză de origine română Jany Holt (Ruxandra Ecaterina-Olt), născută la 13 mai 1909, în București.

A părăsit România în 1926, trimisă de părinți (Marin Vlădescu-Olt și Lucreția Penescu) la Paris pentru a studia științele economice. Atrasă însă de lumea teatrului, tânăra a abandonat cursurile de economie, preferându-le pe cele de artă dramatică susținute de Charles Dullin și Gabrielle Fontan.

Alături de profesorul Dullin, la Teatrul “Atelier” ea se va afirma rapid în roluri mici, alese însă dintr-un repertoriu foarte valoros.

“Două piese o vor lansa definitiv ca vedetă a scenei pariziene: «La créature» de Ferdinand Bruckner, jucată la Teatrul Pitoëff, și «Les innocentes» (Children's Hour) de Lillian Hellman, reprezentată în aprilie 1936 la “Théâtre des Arts”. Deși juca alături de un trio de actrițe valoroase: Marcelle Géniat, Tania Balachova și Yolande Laffont, Jany Holt a reușit să le eclipseze: «Am mai văzut-o odată, și din clipa aceea n-am mai văzut-o decât pe ea. Era la Teatrul Mathurins, într-o piesă cumplită și splendidă a lui Bruckner; când apărea acolo cu acea stranie paloare de copil nenorocit, cu chipul acela tăcut, concentrat, luminat pe dinăuntru de fulgerări de spaimă, de deznădejde și de iubire», scria un critic francez.”

La doar 24 de ani, după debutul în piesa lui Bruckner, frumoasa actriță “cu părul de foc” ajunsese deja o celebritate. Succesul în teatru a impulsionat imediat debutul unei cariere cinematografice. În același an, 1936, o solicită, pe rând, trei mari regizori francezi: Julien Duvivier - pentru “Le Golem” (realizat la Praga cu Harry Baur), Jean Renoir - pentru “Les Bas-Fonds” (“Azilul de noapte”) și Abel Gance - pentru filmul pe care îl dedică lui Beethoven.

“Cinefilii noștri își amintesc de la Cinematecă rolul său din «Alibi», realizat de Pierre Chenal în 1937, unde era partenera lui Erich von Stroheim, cea care-i servea de alibi și se zbătea să scape din gheara sa, în filmul «Les anges du pêché» (Îngerii păcatului) de Robert Bresson (1943), unde «juca cu o intensă emoție - spune un critic - rolul unei tinere criminale, care se refugiază într-o mănăstire și-și regăsește acolo credința». Dacă vom adăuga la aceste nume de mari regizori pe cele ale lui Marcel L'Herbier («La tragédie impériale» - 1939) și Jean Dellanoy, în al cărui «L'éternel retour» (1944) a jucat alături de Jean Marais și Madeleine Sologne, «Gervaise» de René Clément (1955), cu Maria Schell, și dacă vom aminti și filmul «La maison du Maltais» (Casa din Malta), în care juca cu Viviane Romance, cu Louis Jouvet - un partener din multe filme - și cu Marcel Dalio, vom vedea că toată cariera sa este legată de regizori și actori deopotrivă de valoroși, ceea ce-i asigură un loc de prim-plan în muzeul permanent al cinematografului: cinematecile.”

Viața ei particulară a fost, de asemenea, legată de lumea teatrului. “Frumoasa actriță cu origini românești a fost căsătorită cu actorul evreu Marcel Dalio. Pentru că Dalio a refuzat să treacă la catolicism, cei doi și-au unit destinele în 1936 doar în cadrul unei ceremonii civile. Căsătoria a durat doar trei ani, pentru că Jany s-a îndrăgostit de Jacques Porel, fiul celebrei actrițe Gabrielle Réjane. Actrița s-a căsătorit pentru a doua oară, în 1940, cu Jacques Porel.”

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, românca noastră Jany Holt (Ruxandra Ecaterina Vlădescu-Olt) a făcut parte din Rezistența franceză, fapt pentru care, în iunie 1945, pentru merite deosebite, Generalul de Gaulle i-a conferit Ordinul Crucea de Război.

După terminarea războiului, actrița și-a continuat cariera până la venerabila vârstă de 94 de ani. În perioada 1931 - 1995, a jucat în 48 de filme și seriale de televiziune, alături de nume sonore ale marelui ecran.

“Consacrându-se în ultimii ani, paralel cu teatrul, și unei activităti de producătoare a unor filme de televiziune - în care, lucru semnificativ, s-a atașat să evoce figuri de femei remarcabile -, Jany Holt își afirmă în continuare calitățile de sensibilitate, inteligență și tenacitate în muncă prin care a ajuns și se menține pe primul plan al personalităților culturale pariziene. Și pentru cine cunoaște ce reprezintă și ce pretinde o asemenea performanță, nu este puțin lucru. Ca și râul al cărui nume îl poartă, Jany Holt a știut să dea munții la o parte.”

A murit în Franța, țara în care a cunoscut succesul, pe 26 octombrie 2005, la vârsta de 96 de ani.

MARIANA CRISTESCU

(Surse: http://cinema.encyclopedie.personnalites.bifi.fr/index.php?pk=46121, Radio Catch22 London » Romani in lume, Wikipedia, “Film”, Elisabeth Bouleanu/ 2016, Ion Cantacuzino, “Cinema”/ 1971)

Lasă un comentariu