PROIECT: DIRECTORII DE ȘCOLI CU PREDARE ÎN LIMBA MINORITĂȚILOR, OBLIGAȚI SĂ CUNOASCĂ LIMBA ROMÂNĂ!

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului, recent, a fost depus un proiect de modificare și completare a Legii nr. 1/2011 a educației naționale, care instituie obligația directorilor școlilor cu predare integrală sau cu secții de predare în limbile minorităților naționale să cunoască limba română.

„Unul dintre angajamentele formulate constant de către partidele politice parlamentare, încă de la adoptarea Legii educației, a fost acela de a adopta măsuri prin care partidele politice să nu aibă niciun fel de instrument de a politiza structurile de conducere din învățământul preuniversitar de stat din România.

Din păcate, angajamentele asumate au rămas numai la nivel de principii și declarații generoase, în condițiile în care normele legale au statuat în continuare posibilitatea ca directorii de unități de învățământ să fie selectați, nu numai prin concurs, ci și prin decizie arbitrară (avizul unor formațiuni politice ale minorităților naționale, cu reprezentare parlamentară).

Deși funcția managerială implică relații instituționale cu autorități ale statului român, la nivel local și guvernamental, care necesită o foarte bună cunoaștere a limbii române, precum și capacitatea de înțelegere, interpretare și aplicare a legilor statului român, actuala legislație instituie doar obligația cunoașterii limbilor minorităților naționale, fără să instituie și cunoașterea limbii române.

Astfel, deoarece unul dintre scopurile principale ale legii trebuie să fie selecția celor mai competente persoane din punct de vedere managerial pentru conducerea unităților de învățământ, propunem eliminarea oricăror imixtiuni politice în selecția funcțiilor de conducere din învățământul preuniversitar, prin eliminarea oricăror consultări, avize sau acorduri din partea formațiunilor politice cu statut de partid politic, asociații sau uniuni", explică inițiatorii proiectului (parlamentari PSD și PNL), în expunerea de motive.

Proiectul legislativ stipulează că, atât în cazul unităților de învățământ cu predare integrală în limbile minorităților naționale, cât și la școlile cu secții în limbile minorităților, directorii au obligația cunoașterii limbii române, iar unul dintre directori are obligația cunoașterii limbii minorității naționale.

Cunoașterea limbii române sau a limbii minorității respective se dovedește cu documente justificative (atestate). (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu