Expoziție și lansare de album Gabriel Rusu “Portretele lui au o amprentă unică și dezlănțuie o bucurie aristocrată în ochiul celui care se încumetă să le privească”

Distribuie pe:

Celebrul caricaturist târgumureșean, Gabriel Rusu, și-a lansat albumul “SCENAISASANCE - Mari dramaturgi ai lumii” în cadrul unui eveniment care a avut loc joi seara, în Târgu Mureș. În cadrul evenimentului au fost expuse lucrările originale care au fost cuprinse în albumul lansat. Prezentarea expoziției și a albumului a fost făcută de dr. Costin Miron, istoric de artă, și dr. Mircea Munteanu, sociolog. Manifestarea s-a bucurat de o prezență numeroasă, jurnaliști, oameni de cultură, prieteni ai artistului, graficieni caricaturiști târgumureșeni, cum ar fi Janos Szilveszter și Tetty Boroș, oameni de afaceri și politicieni.

Maestrul Horațiu Mălăele i-a dedicat, în prefața albumului, câteva cuvinte despre Gabi Rusu despre care spune că “este un artist polimorf, care într-un raport prestabilit sau întîmplător cu spațiul și timpul, se reinventează cu aceeași forță a înaltului său talent. Portretele lui au o amprentă unică și dezlănțuie o bucurie aristocrată în ochiul celui care se încumetă să le privească. Este, după părerea mea, izbânda unui mare artist.”

Pavel Șușară, (scriitor, critic și istoric de artă) scrie despre Gabriel Rusu: “Este un important caricaturist, cu un ochi ciclopic, mereu în stare de veghe, și cu o capacitate de reacție fulgerătoare, altfel spus cu o îndemânare permanent disponibilă”.

Albumul cuprinde 42 de lucrări care reprezintă portretele celor mai mari dramaturgi ai lumii, începând cu Eschil, Sofocle sau Aristofan, continuând cu Shakespeare, Moliere, Goldoni, apoi Eugen Ionescu, Artur Miller și încheind cu Matei Vișniec.

Gabriel Rusu este câștigătorul a numeroase premii întâi în competiții internaționale și interne de caricatură, grafică artistică fiind, de asemenea, membru a numeroase jurii interne și internaționale.

Expoziția prezentată joi seara la Târgu Mureș este una itinerantă, aceasta fiind expusă, până a veni “acasă”, așa cum a spus artistul pentru “Cuvântul liber”, pentru prima dată la Muezul Național Brukental din Sibiu, la Festivalul Internațional de Teatru “Elvira Godeanu” din Târgu Jiu și la Muzeul Național Constantin Brâncuși tot din Târgu Jiu. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu