Românca Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume

Distribuie pe:

Născută pe 10 noiembrie 1887, Elisa Leonida Zamfirescu provenea dintr-o familie de intelectuali cu 11 copii. Ca un fapt inedit, toți frații ei au avut cariere remarcabile, cel mai cunoscut pe plan mondial fiind sculptorul Gheorghe Leonida, care a sculptat chipul celebrei statui a lui Iisus, construită pe muntele Corcovado din Rio de Janeiro, Brazilia.

A plecat în Germania, în 1909, și s-a înscris la Academia Regală Tehnică din Berlin. A fost prima femeie-student aici, întrucât și aici erau prejudecăți cu privire la locul femeii în societate.

În 1912 a absolvit facultatea, fiind prima femeie din lume care reușea să obțină diploma de inginer.

După terminarea războiului a revenit în țară, la Institutul Geologic, a introdus tehnici noi și a efectuat studii importante, toate având ca scop cunoașterea bogățiilor subsolului țării noastre.

A adus o contribuție importantă la progresul economiei naționale și afirmarea științei românești, prin lucrările sale originale.

A participat la numeroase simpozioane și congrese și a luat parte la multe studii de teren, publicând monografii importante.

În același timp a fost profesoară de fizică și chimie la Școala de fete “Pitar Moș” și la Școala de electricieni și mecanici din București.

Elisa Leonida Zamfirescu a renunțat la pensie, preferând să muncească până la vârsta de 75 de ani.

“Era o femeie fantastică, un fel de locomotivă care trăgea totul după ea, după principiul că «nu se poate să nu se poat㻓, declara profesorul Iuliu Popovici, care i-a fost elev.

Pagină realizată de Mariana Cristescu

Lasă un comentariu