Istoria Dobrogei, proiect comun al cercetătorilor români și bulgari

Distribuie pe:

Un proiect comun bulgaro-român a discutat istoria Dobrogei, a anunțat Institutul de Studii Istorice din cadrul Academiei Bulgare de Științe pe pagina sa de web.

Contestată atât de Bulgaria, cât și de România și greu de divizat printr-o graniță finală în baza Tratatului de la Craiova din 1940, regiunea dintre Dunăre și Marea Neagră a divizat, a antagonizat și a legat cele două țări vecine. Aceste realități istorice se află în centrul unui proiect științific comun între Institutul de Studii Istorice din cadrul Academiei Bulgare de Științe și Institutul pentru Studii Sud-Est Europene din cadrul Academiei Române, care consideră Dobrogea ca o regiune de graniță a Imperiului Otoman târziu, Bulgariei și României. O a doua conferință online a avut loc în acest cadru.

Rapoartele pun în lumină aspecte ale relațiilor internaționale și diplomației, dimensiunile politice și umane ale problemei Dobrogei, istoriografia și memoria trecutului Dobrogei. În pofida păstrării inevitabile a abordărilor diferite în studii și interpretări, forumul a arătat că istoricii profesioniști sunt chemați și pot elimina “furia și preferințele” în cunoștințele istorice despre teritorii disputate și probleme legate de minorități.

Știre selectată de BTA pentru promovare și publicare de către AGERPRES, fără intervenție pe text, conform acordului de colaborare dintre agenții. (Agerpres)

Lasă un comentariu