Beneficiile terapiei prin dans

Distribuie pe:

Făcând parte odinioară din practicile tradiționale de vindecare, dansul a devenit, în America, o adevărată terapie, încă din anul 1940.

Psihiatrii de la Universitatea Washington D.C. au descoperit că pacienții lor, considerați prea agitați pentru a urma o ședință obișnuită de terapie, prezentau o evidentă îmbunătățire fizică și psihică după ce urmau ore de dans.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, citat de descopera.ro, această formă de terapie se bazează pe premisa că postura și mișcarea influențează starea psihică și modul în care funcționează o persoană din punct de vedere psihologic. Ca formă de terapie, mișcarea este o modalitate de exprimare de sine, de comunicare și de intervenție terapeutică destinată dezvoltării, integrării și vindecării personale.

“Dans-terapia este fondată pe premisa conform căreia corpul și mintea se află într-o permanentă legătură. Folosirea mișcării în scop psihoterapeutic este un proces prin care individul își manifestă emoțiile, gândurile și starea de spirit. Terapia prin dans este la fel de indicată, atât pentru individul în sine, pentru autodescoperire și eliberare, cât și pentru relația de cuplu.

Prin dans-terapie se pot preveni și rezolva o mulțime de probleme fizice, psihice sau emoționale, întrucât eliberează conflictele din inconștient, conflicte care se manifestă corporal. Tocmai aducerea conflictelor din inconștient în conștient e primul pas către vindecare”, explică specialistul.

În România, terapia prin dans reprezintă un concept relativ nou, bazat pe îmbinarea dintre consilierea psihologică și dans, terapia având drept scop conectarea cu sinele și eliberarea tensiunilor și blocajelor înscrise în memoria corpului.

Beneficii fizice

Dansul este un sport plăcut pentru ambele sexe, aducând beneficii, atât corpului, cât și psihicului nostru, la absolut orice vârstă am începe să îl practicăm.

Din punct de vedere fizic, terapia prin dans previne și tratează anumite boli, fiind de ajutor în cazul diabetului zaharat, unele afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni musculare, articulare și osoase, obezitate, tulburări psihice etc.

Ajută la întărirea oaselor și previne osteoporoza la femei, ajută la ameliorarea sau prevenția unor afecțiuni articulare sau musculare, arde caloriile și reglează glicemia, ajută la o cunoaștere mai bună a corpului și la încetinirea proceselor de îmbătrânire, ajută la digestie, prin stimularea musculaturii trunchiului, previne anemia prin stimularea creării unei cantități mai mari de sânge în organism, intensifică reflexele și agilitatea mintală.

Beneficii psiho-emoționale

Psihologul Laura Maria Cojocaru ne asigură că dansul are și multiple beneficii în ceea ce privește gestionarea eficientă a emoțiilor și a cognițiilor.

Astfel, îmbunătățește funcția cognitivă și memoria la orice vârstă, crește stima de sine, eliberează emoții negative, precum furia, teama sau ura, și îmbunătățește comunicarea intrapersonală.

Totodată, dansul reprezintă una dintre cele mai bune metode de combatere a stresului, prevenind astfel multiplele boli care au la bază stresul, reprezintă o terapie eficientă împotriva depresiei și previne afecțiunile psihiatrice. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu