Comunicat de presă - Soós Zoltán: “Târgu Mureșul are nevoie de un pod nou, prin urmare, sprijin dezbaterea oricărei inițiative întemeiate care are în vedere un astfel de proiect”

Distribuie pe:

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a susținut vineri, 28 octombrie, o conferință de presă, în care a prezentat bilanțul activității lunii octombrie, a formulat o succintă radiografie a primilor 2 ani de mandat în fruntea urbei, dar și-a exprimat și poziția referitoare la proiectul respins ieri (n.r. 27 octombrie) de către Consiliu local, care viza aprobarea elaborării proiectului tehnic al podului peste râul Mureș.

“Alaltăieri s-au împlinit doi ani de la depunerea jurământului prin care am promis că vom face “tot ceea ce stă în puterile și priceperea” noastră pentru binele urbei. Vă rog, să-mi permiteți să reflectez pe scurt asupra acestui angajament. Acum doi ani am spus: “Ne apucăm de muncă. Nu va fi ușor și nici nu va merge repede. Dar noi am învățat aici, la Târgu Mureș, că nu putem sta liniștiți până când nu am terminat ce am avut de lucru, până când nu ne-am isprăvit treaba”. Am demarat munca. Ne străduim să recuperăm un deceniu de întârzieri și omisiuni, dar avem ochii ațintiți spre viitor. Când spun că avem ochii ațintiți spre viitor, mă refer - de pildă - la adevărata revoluție ce se desfășoară în cadrul transportului public: nu achiziționăm doar autobuze noi, dar modificăm și orarele, asigurăm legătura cu așezările limitrofe, renovăm stațiile de autobuz și aș mai putea continua cu o serie de măsuri conexe. Știam că vom avea mult de lucru; dar după doi ani, putem afirma că suntem pe calea cea bună. Folosesc pluralul în mod voit. Succesele se datorează de regulă multor persoane; ori nici în cazul nostru nu este altfel. Le datorez, deci, mulțumiri Consilierilor și în mod special Viceprimarilor, Alex György și Portik Vilmos. Polemizez cu ei adesea, dar întotdeauna în interesul binelui public. Le doresc să își păstreze atitudinea critică și constructivă. În final, dați-mi voie să le adresez mulțumiri și persoanelor care conduc aparatul administrativ al Primăriei, în frunte cu secretarul și directorii, dar și angajaților instituției. Mai avem mult de lucru, dar urmăm direcția bună. Detaliile pe segmentele de lucru - cum ar fi eficientizarea administrației, proiectele derulate, dezvoltarea vieții culturale și modernizarea infrastructurii școlare - le-am rezumat în șapte filme de prezentare a muncii noastre. De luni, 31 octombrie, vom prezenta în fiecare zi câte o mică producție video prin care cetățenii se vor putea familiariza cu munca depusă în cadrul administrației locale târgumureșene”, a declarat Soós Zoltán.

În legătură cu proiectul podului peste râul Mureș, edilul a opinat:

“În primul rând, aș dori să precizez că Târgu Mureșul are nevoie de un pod nou, căci o serie de dificultăți legate de circulație ar putea fi eliminate prin construirea acestuia. Prin urmare, sprijin dezbaterea oricărei inițiative întemeiate care are în vedere un astfel de proiect. Însă precum se spune, problemele se ascund în detalii. Propunerea înaintată de patru consilieri privind aprobarea elaborării Proiectului tehnic de execuție pentru obiectivul de investiții de utilitate publică locală «Pod de legătură peste râul Mureș - Zona Aleea Carpați» nu poate fi susținută în acest moment. Și nu din motive politice, ci pur și simplu din considerații legale. Și anume, proiectul nu îndeplinește, în prezent, toate condițiile impuse unui proiect major de investiții, fiindcă nu există un studiu de trafic și nici indicatorii tehnico-economici nu au fost actualizați, studiul de fezabilitate datând din anul 2015. Aspectele enumerate nu au fost luate în considerare de inițiatori, care au ales să îl transforme într-o chestiune cu tentă politică, încercând în acest fel să inducă populației impresia că primarul și ceilalți consilieri locali s-ar opune dezvoltării orașului. Subliniez încă o dată faptul că suntem de acord, în mod unanim, în privința necesității podului și recunoaștem importanța unui proiect de asemenea anvergură, care trebuie fundamentat printr-o documentație serioasă și complexă ce cuprinde studii actualizate de mobilitate și fezabilitate; iar, în plus, trebuie să țină seama și de condițiile economice prezente și viitoare”.

La finalul conferinței de presă, primarul a trecut în revistă principalele activități ale lunii octombrie

* Kacsó Sándor a devenit administratorul public al Municipiului Târgu Mureș cu atribuții privind Administrația Domeniului Public, Serele și Clubul Sportiv Municipal.

* La începutul lunii octombrie, primarul Soós Zoltán a inițiat șapte proiecte de HCL care vizează creșterea eficienței energetice a 35 de blocuri de locuințe din Municipiul Târgu Mureș, grupate în 7 loturi; precum și trei proiecte de hotărâri prin care se urmărește eficientizarea energetică a trei unități școlare ale urbei, și anume: a Școlii Gimnaziale nr.7, a Școlii Gimnaziale Tudor Vladimirescu și a Școlii Gimnaziale George Coșbuc. Aceste inițiative au primit votul unanim al consilierilor locali.

* Primarul a participat la Alba Iulia la evenimentul prilejuit de semnarea Acordului de parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027, în virtutea căruia România va avea acces la resurse financiare nerambursabile în valoare de 31,5 miliarde de euro pentru dezvoltare.

* Centrul Târgu Mureș EON-XR este operațional! Târgu Mureș este singurul oraș din țară unde elevii pot beneficia de educație prin tehnologii imersive. Înființarea Centrului Târgu Mureș EON-XR este parte integrantă a proiectului Educație în realitatea augmentată în Municipiul Târgu Mureș. Datorită punerii la dispoziție în mod gratuit a celor 5.000 de licențe educaționale ale platformei EON Reality și oferirii posibilității de a utiliza Centrul Târgu Mureș EON-XR; elevii, studenții și profesorii a 16 licee/școli profesionale și a 4 universități din Municipiul Târgu Mureș vor avea posibilitatea de a studia beneficiind de descoperirile de ultimă oră ale tehnologiei digitale.

* În ceea ce privește infrastructura rutieră, au fost finalizate: reabilitarea Aleii Carpați, a Străzii Ciucaș și a Străzii Traian Moșoiu; precum și lucrările de plombare a carosabilului pe străzile Cutezanței și Negoiului, respectiv pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Cartierul Tudor. S-a semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate în cazul altor trei străzi din Cartierul Unirii. Acest proiect va fi finanțat de la bugetul local, precum și din surse extrabugetare atrase. Lungimea cumulată a străzilor este de aproximativ 4 kilometri.

* S-a demarat campania de informare publică privind lucrările de identificare și inventariere sistematică a blocurilor de locuințe din municipiu.

* Municipiul Târgu Mureș a lansat concursul de soluții privind obiectivul de investiții Centru de inovare și parcări subterane în vecinătatea Teatrului Național. Valoarea totală a premiilor acordate va fi de 148.383 de lei (30.000 de euro), urmând a fi semnat un contract de proiectare cu câștigătorul concursului.

* Primăria Municipiului Târgu Mureș a demarat un program de voluntariat sub egida apelului concis “Contactează-ne la adresa de e-mail primaria@tirgumures.ro și vino și Tu să vezi cum funcționează administrația locală!”

Serviciul Relații Interne și Internaționale

Lasă un comentariu