Ne-am interesat pentru dumneavoastră - Plantarea pomilor fructiferi în grădina de lângă casă

Distribuie pe:

În ultimii ani, se constată o dorință, în rândurile deținătorilor de terenuri, ca, în grădina de lângă casă, să se obțină un sortiment variat de fructe, folosind fiecare metru pătrat de teren, prin plantarea de pomi și arbuști fructiferi. Numeroși comercianți de material săditor nu oferă informațiile necesare privind alegerea speciilor, soiurilor, tehnologiilor de cultură. Cei interesați apelează, în majoritatea cazurilor, la informații de pe internet. Din nefericire, din Organigrama Primăriilor lipsește specialistul agricol, iar acolo unde mai există un specialist agricol, activitatea acestuia este axată mai mult pe probleme birocratice și mai puțin pe acordarea de consultanță. Stau și mă întreb unde și-au găsit un loc de muncă absolvenții din cele șapte universități cu profil agricol. Pe vremuri, în fiecare localitate existau specialiști agricoli, angajați în unitățile cooperatiste sau de stat. Realitățile din agricultura României demonstrează că nu se pot obține producții spectaculoase fără informații de specialitate. Vremelnicii guvernanți ai României tergiversează de câțiva ani înființarea Camerelor agricole. Cotidianul “Cuvântul liber”, ziarul de suflet al mureșenilor, a publicat și publică în continuare, în limita spațiului disponibil, informații utile atât pentru micii producători agricoli, cât și pentru cei cu exploatații agricole mari. Un sprijin deosebit l-am avut din partea Unității Fitosanitare Târgu Mureș, prin publicarea Buletinelor de avertizare fitosanitare. ,,Patriarhul” specialiștilor agricoli mureșeni, dr. ing. Mihai TOMȘA, dr. ing. Marian POGĂCEAN, specialiști de la Direcția pentru Agricultură, APIA, UAZ, AFIR au oferit informații referitoare la aspectele importante din agricultură. Fără modestie, trebuie să recunoaștem că agricultorii mureșeni au ocupat și ocupă un loc fruntaș pe țară în ceea ce privește performanțele din cultura mare, horticultură și creșterea animalelor. Având în vedere că perioada 15 octombrie - 20 noiembrie este epoca optimă pentru plantarea pomilor fructiferi, prezentăm cititorilor câteva informații utile: La plantările de toamnă, rănile deschise, făcute la fasonare rădăcinilor, se cicatrizează mai ușor și mai repede, iar pe terenurile mai umede se formează primele rădăcini, care vin în contact direct cu solul.

Pomii se prind mai ușor și pornesc în vegetație cu 2-3 săptămâni mai devreme decât pomii plantați primăvara; Pe terenurile nedesfundate, gropile pentru plantare au dimensiunile 1/1/0,8metri; La pomii acceptați pentru plantare se execută fasonatul și mocirlitul rădăcinilor. Prin fasonat se înțelege îndepărtarea prin tăieri a rădăcinilor rupte și traumatizante în timpul scosului și transportului pomilor, a celor uscate, necrozate și parțial mucegăite, prin scurtarea celor sănătoase, în funcție de grosimea lor și dimensiunile gropii; Materialul săditor fasonat se introduce cu rădăcinile într-o mocirlă compusă din baligă proaspătă de bovine, pământ și apă, în așa fel încât fiecare ramificație să fie acoperită cu o peliculă fină din această compoziție; Adâncimea de plantare pentru pomii altoiți pe portaltoi franc este cu coletul mai sus cu 3-4 centimetri, iar cei altoiți pe portaltoi vegetativ, cu 4-5 centrimetri sub nivelul solului; Plantarea propriu zisă a pomilor începe cu umplerea parțială a gropilor cu pământ și confecționarea unui mușuroi dintr-un amestec omogen de mraniță și pământ înalt de 15-20 centimetri; Se răsfiră rădăcinile pe mușuroi și se umple groapa cu pământ reavăn; Când rădăcinile au fost acoperite cu un strat de pământ, de 10-15 centimetri grosime, se tasează pământul de la marginea gropii către centru, pentru a asigura o mai bună conctatare cu solul; După trasarea pământului, la fiecare groapă se toarnă 1-3 găleți de apă. Când apa s-a înfiltrat și solul s-a zvântat, din pământul rămas se confecționează un mușuroi înalt de 30-40 centimetri care acoperă groapa în întregime.

La marginea Târgu Mureșului exista, până după revoluția furată, o Stațiune de Cercetare și Producție Pomicolă. După distrugerea acesteia, prin desființarea plantațiilor pomicole și a câmpurilor de cercetare, pe terenul respectiv s-a ridicat un Mall și o Universitate.

Atenție deosebită atunci când vă procurați materialul săditor! Acesta trebuie să fie cu etichetă pe care să fie înscris: specia, soiul, portaltoiul, producătorul și calitatea.

Ing. Vasile Bota

Lasă un comentariu