Emisiune numismatică: 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a regelui Ferdinand i și a Reginei Maria

Distribuie pe:

Începând cu data de 31 octombrie 2022, Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur și o monedă din argint cu tema 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

Aversul monedei din aur redă reprezentarea după o imagine de epocă a Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripția în arc de cerc “ROMANIA”, stema României, valoarea nominală “500 LEI” și anul de emisiune “2022”, iar aversul monedei din argint redă reprezentarea după o imagine de epocă a Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripția în arc de cerc “ROMANIA”, stema României, valoarea nominală “10 LEI” și anul de emisiune “2022”.

Reversul comun al monedelor din aur și argint prezintă portretele și semnăturile Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, inscripția circulară “INCORONAREA DE LA ALBA IULIA” și inscripția latentă “100 ANI”.

Monedele din aur și argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Prețul de vânzare (exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate) pentru moneda din aur este de 14.100 lei, iar pentru moneda din argint este de 470 lei.

Monedele din aur și argint cu tema 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria au putere circulatorie pe teritoriul României, iar lansarea în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale BNR.

Pentru rezervarea celor două monede în vederea achiziționării pot fi utilizate formularele publicate pe site-ul www.bnr.ro.

În cazul în care stocul de monede numismatice destinat rezervărilor online se epuizează, BNR informează că există și posibilitatea achiziționării lor direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale instituției, fără a fi necesară o rezervare în acest sens, începând cu data lansării emisiunii respective. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu