Pensiile special ale parlamentarilor - temă de dispută în plen, după ce a fost votat bugetul Camerei Deputaților

Distribuie pe:

Pensiile speciale ale parlamentarilor au devenit, luni, temă de dispută în plenul Camerei Deputaților, după ce a fost votat proiectul de hotărâre privind bugetul instituției pe anul 2023, aprobat în aceeași zi de Biroul permanent al forului legislativ.

Venit la microfon, după vot, deputatul USR Cristian Seidler și-a exprimat speranța că, printr-o viitoare rectificare a bugetului pe 2023, vor fi eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

“Acest buget al Camerei Deputaților e pentru anul 2023. Cu alte cuvinte, mai avem două luni pentru ca PSD să-și determine președintele Comisiei pentru statut, domnul deputat Eugen Bejinariu, pentru a întocmi un raport asupra proiectului de lege de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor depus de USR - asta să se întâmple într-o zi și într-o altă zi, pentru că așa ne-a cerut Curtea Constituțională, să adoptăm într-un plen reunit această lege. Asta ar însemna că nu mai există acel pretext pe care l-a găsit CCR. (...) Așadar putem, dacă vrea și PSD, prin al său președinte de comisie, să avem un raport, mai apoi să adoptăm acel proiect de lege, pentru ca mai apoi, în 2023 să adoptăm o rectificare a acestui buget astfel încât sumele trecute ca «asistență socială», pentru că așa se numesc pensiile speciale ale parlamentarilor în mod foarte frumos sau elegant, sau se mai numesc indemnizații pentru limită de vârstă, dar tot pensie specială este. La fel cum spui PSD sau PNL, tot USL 2.0 susținător de pensii speciale sunt”, a susținut Seidler.

El a adăugat că, în perioada în care USR era la guvernare, liberalii erau “cei care de fapt nu doreau eliminarea pensiilor speciale”. “În afară de USR, nici unii n-ați dorit niciodată cu adevărat să eliminați pensiile spe-ciale. Aveți ocazia să faceți ceea ce spuneți”, a adăugat deputatul USR.

Replica PSD a venit de la deputatul Alfred Simonis.

“Înțeleg faptul că dumneavoastră, când ați fost într-o coaliție de guvernare cu cei de la PNL, voiați să eliminați pensiile speciale, iar cei de la PNL nu voiau. Cu toate astea, nu ați plecat de la guvernare că cineva nu voia să elimine pensiile speciale, ci ați plecat de la guvernare pentru că a fost demis Ion Stelian, ministrul Justiției. Asta ca să spunem adevărul și ce vă interesa pe dumneavoastră în acea coaliție”, a replicat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Deputatul AUR Ciprian-Titi Stoica, membru al Comisiei pentru statutul senatorilor și deputaților, a subliniat că a fost prezent atunci când s-au discutat trei proiecte în acest sens. “Mă sunau liderii de grup și președintele Camerei să deblochez lucrurile fiindcă din nouă membri, ei nu știau că reprezentantul UDMR se va abține și credeau că au egalitate la vot. Așa i-am ținut aproape o oră. (...) Vă spun sincer și direct și am toate argumentele și dovezile - nici PSD, nici PNL și nici minoritățile nu au vrut să renunțe la pensiile speciale, unii din membrii spunându-mi în față că ei nu vor renunța la pensia lor specială pe care cred că o merită”, a susținut el.

Deputatul PNL, Florin Roman, a spus că în legislatura trecută au trecut două proiecte de lege privind pensiile speciale, amândouă inițiate de parlamentarii liberali, și a acuzat USR de “blocajul” în care s-a ajuns cu pensiile speciale ale parlamentarilor.

“Îmi amintesc că de la USR au depus pe ultima sută de metri un amendament pe retroactivitate și au venit deciziile instanțelor. Sper că dumneavoastră, cei care ați vorbit tot timpul în sprijinul statului de drept, respectați și Curtea Constituțională și Justiția, pentru că, dacă este cineva vinovat că s-a ajuns în acest blocaj, aceia sunteți doar dumneavoastră, cei de la USR. (...) Depuneți-vă demisiile și așa nu veți mai putea beneficia de pensii speciale. Faceți un gest pe care l-au făcut alții! Dumneavoastră sunteți ipocriți!”, a transmis Roman.

“Ați vrea voi să ne dăm demisiile! Bineînțeles că nu se va întâmpla lucrul ăsta. USR nu a plecat de la guvernare, USR a fost dat afară de la guvernare, nu pentru că a fost demis un ministru al justiției, pentru că Klaus Iohannis avea alte planuri pentru România.

Avea planuri de a reface USL, de a reface această monstruoasă coaliție PSD-PNL, de a călca în picioare și a subjuga justiția, pentru a proteja clientela politică. (...) PNL mai ales a mimat în perioada aceasta că vrea reforme. (...) La CCR, judecătorii au fost numiți de PSD, de PNL, de UDMR și, din păcate, pe majoritatea deciziilor, cu precădere cele mai importante, cele care vizează chestiuni absolut elementare pentru statul român, componenta politică a primat întotdeauna”, a replicat deputatul USR, Stelian Ion.

Deputatul independent Ludovic Orban a cerut eliminarea pensiilor speciale, susținând că acestea sunt “rușinoase”, “apasă ca o povară și distrug încrederea, oamenilor în democrație”.

“Vreau să vă transmit un mesaj de bun simț care nu este izvorât din niciun interes politic: Parlamentul României a desființat pensiile speciale printr-un vot unanim, sigur, n-a participat UDMR la vot. CCR nu a declarat neconstituționalitatea pe motive de fond, ci pe motive de procedură, invocând chichițe procedurale care, din punctul meu de vedere, nu ar fi trebuit luate în serios. Proiectul de lege care a fost votat e adevărat că era proiectul de lege al PSD și, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, am acceptat să dezbatem acel proiect de lege, deși exista un proiect aproape similar depus și de USR și de PNL. (...) Nici nu contează cine depune proiectul de lege. Haideți să îndepărtăm acest plan, haideți să îndepărtăm, față de oamenii care ne-au votat și care ne-au acordat încredere, acest privilegiu pe care și l-au dat parlamentarii. (...) Nu poți tu, ca Parlament care dai legi, să-ți dai ție ca parlamentar un avantaj material pe care oamenii nu-l acceptă”, a spus Orban. (Agerpres)

Lasă un comentariu