Rusia acuzată că luptă împotriva civililor, atacând infrastructura critică

Distribuie pe:

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a acuzat luni Rusia că “luptă împotriva civililor” în Ucraina, distrugând infrastructurile critice ale țării prin atacurile sale cu rachete și drone, relatează EFE.

Într-un mesaj pe contul său de Twitter, Kuleba a evocat atacurile constante pe care Rusia le-a lansat în ultimele ore în diferite colțuri ale țării, care au distrus infrastructuri importante în regiuni precum Zaporojie (în sud) sau chiar la Kiev.

“Un alt atac rusesc cu rachete lovește infrastructura critică a Ucrainei. În loc să lupte pe câmpul de luptă, Rusia luptă împotriva civililor. (Moscova) nu poate justifica aceste atacuri numindu-le un «răspuns». Rusia face aceasta pentru că mai are încă rachete și voința de a ucide ucraineni”, susține Dmitro Kuleba.

Într-un mesaj publicat cu câteva ore înainte, ministrul ucrainean de externe semnala că “modelul de comportament al rușilor este foarte previzibil: comit o crimă noaptea și apoi propun «discuții» dimineața”.

Referindu-se la retragerea Moscovei din acordul privind deblocarea exportului de cereale ucrainene, Kuleba a spus că, sâmbăta aceasta, rușii “au pus milioane de oameni în pericol de a muri de foame, iar astăzi spun că sunt dispuși de a negocia. Nimeni nu ar trebui să se lase păcălit de acest lucru”.

Rusia a anunțat că se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene în urma atacurilor de sâmbătă asupra unor nave militare în portul Sevastopol, în Crimeea ocupată de Moscova, solicitând clarificări privind utilizarea în respectivele atacuri a unor drone maritime pe așa-numitul “coridor al cerealelor”, zona de navigație sigură convenită la Istanbul, în iulie.

Președinția Ucrainei a denunțat anterior, luni, “atacuri masive” și simultane în mai multe regiuni împotriva infrastructurii energetice, care au dus la întreruperi de energie electrică în mai multe zone ale țării, inclusiv în capitala Kiev.

S-au înregistrat atacuri asupra unor instalații esențiale de alimentare cu energie electrică în regiunea Kirovohrad, precum și în Vinnița, în timp ce în regiunea Liov (Lviv), apărarea antiaeriană a neutralizat mai multe rachete rusești, potrivit presei locale.

De asemenea, au avut loc atacuri cu rachete și în regiunea Zaporojie, în sudul țării, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, controlată în prezent de Rusia și care este în prezent deconectată de la rețea.

Atacuri rachete au fost semnalate și la Cernăuți. În același timp, armata ucraineană a anunțat că a distrus 44 de rachete de croazieră rusești din cele 50 lansate luni împotriva infrastructurii critice și instalațiilor electrice din diferite colțuri ale țării, în unele dintre acestea alimentarea cu energie fiind întreruptă.

“Ocupanții ruși au lansat mai multe valuri de atacuri cu rachete împotriva infrastructurii critice”, au declarat surse din cadrul forțelor armate ucrainene pe Telegram, potrivit agenției de presă Ukrinfrom.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a afirmat că mai multe cartiere din Capitală au rămas fără electricitate din cauza noilor atacuri rusești.

O parte a capitalei ucrainene este privată și de apă potabilă curentă, potrivit agenției de presă Ukrinfrom, care citează surse din cadrul primăriei.

De câteva săptămâni, trupele rusești și-au intensificat din nou atacurile împotriva Kievului, în special cu drone kamikaze, îndreptându-le împotriva infrastructurilor energetice și a altor ținte civile.

Moscova a argumentat că aceste atacuri reprezintă un răspuns la explozia unui camion capcană la mijlocul lunii octombrie, pe podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea anexată de teritoriul rus, în urma căreia au fost deteriorate o bandă auto și una feroviară a podului, Rusia atribuind Ucrainei atacul. (Agerpres)

O rachetă rusească doborâtă de ucraineni a căzut în R. Moldova

O rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean în cursul dimineții de luni a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la granița cu Ucraina, anunță portalul Unimedia.info. Deocamdată nu sunt înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe din localitate s-au spart.

Autoritățile ucrainene au informat că luni dimineața a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc, de pe teritoriul Ucrainei, care se află la o distanță de 10 km de barajul Naslavcea, conform aceleiași media.

Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, fiind vizate transformatoarele electrice.

În acest context, autoritățile ucrainene susțin că nu există pericol de inundații.

La ora actuală, efective ale Ministerului moldovean de Interne au încercuit zona în care a căzut racheta, pentru a evita posibile pericole, iar un grup de documentare se află la fața locului.

În cursul unui atac masiv cu rachete asupra Ucrainei luni dimineață, o rachetă inamică a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Mai multe case au fost avariate, a relatat la rândul său postul de televiziune ucrainean Kanal24.

Printre țintele atacului rusesc din această dimineață a fost și centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk, aflată la doar 15 km de Republica Moldova, relatează portalul Deschide.md.

Ca urmare, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a anunțat sistarea activității a cinci puncte de trecere a frontierei. Este vorba în primul rând de Giurgiulești-Reni care nu funcționează din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană.

Și-au întrerupt activitatea și punctele de trecere a frontierei din Otaci, Larga, Unguri, Briceni din motive de securitate, după ce autoritățile ucrainene au interzis trecerea frontierei în contextul riscurilor de atac aerian asupra Ucrainei.

“Recomandăm călătorilor să opteze din timp pentru punctele de trecere din proximitate sau să amâne, în măsura posibilităților, deplasările

în Ucraina”, recomandă Poliția de frontieră moldoveană. (Agerpres)

Xi Jinping: Prietenia dintre China și Rusia are perspective largi” de dezvoltare

Prietenia dintre China și Rusia are “perspective largi” de dezvoltare, iar cele două țări “mai au multe de realizat înainte”, a subliniat luni președintele chinez Xi Jinping, într-un mesaj scris, cu ocazia celei de-a 65-a aniversări de la crearea asociației de prietenie între Beijing și Moscova, potrivit EFE.

Xi dă asigurări că acest organism a adus o “contribuție importantă în ceea ce privește promovarea înțelegerii reciproce și încrederii între cele două popoare”.

“Prietenia dintre China și Rusia are perspective largi (de dezvoltare) și mai sunt încă multe de realizat înainte”, menționează președintele chinez în mesajul său scurt, citat de presa locală.

La 4 februarie, Xi și omologul său rus Vladimir Putin și-au consolidat legăturile cu doar câteva zile înainte de izbucnirea războiului în Ucraina, asupra căruia Beijingul a menținut o poziție ambiguă, făcând apel la “respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor”, inclusiv a Ucrainei, și cerând să se acorde “atenție preocupărilor legitime ale tuturor țărilor”, făcând referire la Rusia.

China nu a susținut în mod explicit Rusia, dar s-a opus sancțiunilor instituite împotriva Moscovei, pentru că - în opinia sa - acestea “nu rezolvă problemele”, iar la ultima Adunare Generală a ONU s-a abținut să critice mobilizarea sau convocarea de așa-zise referendumuri privind anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia, contrazicându-i astfel pe cei care sperau la o fisură între Beijing și Moscova. (Agerpres)

Lasă un comentariu