Cât timp petrec orășenii în bucătărie

Distribuie pe:

Dintr-un studiu realizat recent de Tazz în parteneriat cu Cult Market Research, citat de news.ro, care analizează tendințele în ceea ce privește obligațiile casnice, aflăm că aproape trei sferturi dintre românii din mediul urban consideră că responsabilitățile din casă ar trebui distribuite în mod egal între femei și bărbați, însă în realitate acest lucru e valabil... în doar 27% dintre cazuri.

Femeile, responsabile cu pregătirea mesei

Potrivit studiului, 43% dintre românii din mediul urban petrec între 5 și 7 ore sau peste 7 ore pe săptămână în bucătărie, echivalentul unei zile de muncă în plus, iar când vine vorba despre gătit, femeile sunt responsabile de pregătirea mesei în proporție de 53%, față de doar 5% bărbații, în timp ce pentru 28% dintre respondenți, sarcina revine ambilor parteneri.

“Când vine vorba de gătit, femeile sunt cele care se ocupă de pregătirea meselor în familie (53%), în timp ce doar 5% dintre bărbați au această responsabilitate.

Totuși, se observă o tendință de începere a echilibrării sarcinilor casnice în relație cu gătitul în mediul urban, studiul arătând că pentru 28% dintre respondenți, ambii parteneri sunt responsabili de prepararea mesei acasă”, relevă studiul.

Rezultatele arată că gătitul este resimțit ca o plăcere doar dacă ocupă între 1 și 2 ore pe săptămână, iar apoi devine stresant pentru 26% dintre respondenți. Când timpul petrecut în bucătărie crește la 3-4 ore pe săptămână, gătitul devine neplăcut pentru 23% dintre românii din mediul urban, iar aici e vorba în principal de femei și de persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, indiferent de statutul marital.

Mesele de weekend și cinele, comandate la restaurant

Totodată, 29% dintre respondenți declară că pot găti oricât, asociind prepararea mâncării în casă cu momente de relaxare.

Din studiu, reiese că majoritatea românilor din mediul urban (43%) încă gătesc în fiecare zi sau aproape zilnic, în timp ce 38% gătesc o dată la 2-3 zile, în principal fiind vorba de femei și persoanele între 30 și 39 de ani.

La nivel de ore petrecute în bucătărie, studiul arată că 43% gătesc între 5 și 7 ore și peste 7 ore pe săptămână, durată echivalentă cu o zi de muncă în plus în economia unei săptămâni.

Ca o alternativă la gătit, 48% dintre românii din mediul urban aleg să comande mâncare acasă ocazional, peste un sfert (26%) mai degrabă în weekend, în timp ce 16% comandă o dată la 2-3 zile. În ceea ce privește momentele în care românii aleg să gătească sau să comande, studiul evidențiază cina sau prânzul cu familia (63%) și masa copiilor (60%) ca principale ocazii de gătit, în timp ce masa din weekend (34%) și cina după o zi de muncă (34%) sunt principalele ocazii de comandă.

Un meniu, între 51 și 100 de lei

Studiul mai arată și că suma alocată de 56% dintre participanți pentru pregătirea unei mese este între 51 și 100 de lei, aceeași sumă pe care 55% dintre respondenți o cheltuiește și la o comandă pentru acasă.

În plus, 38% dintre respondenți consideră că mâncarea comandată este mai variată decât cea gătită. Din studiu, reiese și că alternarea gătitului cu comandarea unei mese pentru familie reprezintă o plăcere pentru 39% dintre românii din mediul urban.

“Am demarat acest studiu pentru a vedea cât timp petrec în bucătărie românii din mediul urban.

Rezultatele studiului ne confirmă astfel gândul principal de la care am pornit noua campanie. Adică, locul tău e în bucătărie când vrei tu să fie! Atunci când nu au timp, chef sau inspirație să gătească acasă, este în regulă ca românii să își facă poftele cu o comandă, fără să se simtă vinovați”, concluzionează realizatorii studiului.

*

Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 500 de persoane din mediul urban, reprezentat în proporție de 51% de femei și 49% de bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu