Actualitatea internațională

Distribuie pe:

Amenințări de ultimă oră! Sateliți comerciali ai Statelor Unite și aliaților lor ar putea deveni ținte legitime pentru Rusia dacă ar fi implicați în războiul din Ucraina

“Infrastructura cvasi-civilă poate fi o țintă legitimă pentru o lovitură lansată ca represalii”, a declarat, ieri, Konstantin Voronțov, director adjunct al Departamentului pentru neproliferare și controlul armelor din Ministerul de Externe rus, citat de TASS.

“Vorbim despre implicarea de componente ale infrastructurii spațiale civile, inclusiv comercială, de către Statele Unite și aliații lor în conflicte armate”, a afirmat Voronțov la Națiunile Unite, potrivit sursei citate.

Războiul lansat de Rusia în Ucraina a provocat zeci de mii de morți, a subminat redresarea economică globală post-COVID-19 și a declanșat cea mai gravă confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, notează Reuters.

China, dispusă să coopereze cu SUA

Președintele chinez Xi Jinping a declarat ieri, la televiziunea de stat CCTV, că țara sa este dispusă să coopereze cu SUA pentru a găsi modalități de conviețuire avantajoase pentru ambele părți.

Ca mari puteri, China și Statele Unite trebuie să își dezvolte comunicarea și cooperarea, contribuind astfel la stabilitatea globală, a afirmat Xi într-un mesaj transmis la gala Comitetului Național pentru relațiile chino-americane.

Declarația survine în contextul în care Washingtonul și Beijingul sunt în dezacord în privința politicii chineze față de Taiwan, în legătură cu relațiile Chinei cu Rusia, iar mai recent, în problema eforturilor americane de a împiedica producătorii de semiconductori să vândă tehnologii companiilor chineze.

De asemenea, China a fost iritată recent de o serie de vizite ale unor oficialități americane în Taiwan și a acuzat SUA că transmite “semnale periculoase” către Taipei, reamintește Reuters.

Xi, care și-a asigurat recent al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist Chinez, a condamnat amestecul străin în Taiwan și a avertizat recent că China nu va renunța niciodată la dreptul de a face uz de forță în insula independentă de facto, dar revendicată de Beijing.

O minciună gogonată - “bomba murdară”

Rusia a folosit o fotografie din Slovenia datată 2010 pentru a susține pe Twitter afirmațiile despre o “bombă murdară” care ar fi pregătită de Ucraina, a declarat, miercuri, guvernul sloven, potrivit AFP.

“Utilizarea fotografiei a fost făcută necorespunzător și fără aprobarea autorităților slovene”, a declarat Dragan Barbutovski, consilier al biroului premierului Robert Golob.

Anterior, guvernul sloven a publicat o serie de mesaje în limba engleză în care denunța faptul că “fotografia folosită de Ministerul rus de Externe pe Twitter” este “o fotografie a Agenției Slovene pentru Deșeuri Radioactive (ARAO)”.

Reamintim că Ministerul rus de Externe a postat luni pe o rețea de socializare următorul mesaj, tot în limba engleză: “Ministerul rus al Apărării: conform informațiilor de care dispunem, două organisme ucrainene au primit ordinul să creeze #bomba murdară”.

Textul a fost ilustrat cu fotografii reprezentând în special o centrală nucleară, un loc de depozitare a deșeurilor radioactive, reactoare de cercetare științifică, precum și saci din plastic care conțin uraniu și plutoniu uzați.

Cuvântul “radioaktivno”, care înseamnă “radioactiv” în slovenă, se afla pe sacii din plastic.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia are cunoștință despre planurile Ucrainei de a utiliza o “bombă murdară”, reluând o acuzație nefondată făcută în mod repetat de Moscova în ultimele zile, notează Reuters.

SUA, Europa și NATO au calificat acuzația împotriva Ucrainei drept o invenție a Rusiei, în timp ce guvernul ucrainean a avertizat că Rusia denunță adesea astfel de probleme atunci când intenționează să folosească ea însăși arme interzise, cel mai adesea sub “steag fals” și apoi să dea vina pe Kiev, notează agențiile de presă internaționale.

O bombă radiologică sau “bombă murdară” constă din explozibili convenționali înconjurați de materiale radioactive destinate să fie diseminate în momentul exploziei.

Joe Biden își îndeamnă conaționalii să-i urmeze exemplul

Președintele american Joe Biden a primit marți o nouă doză booster a unui vaccin anti-COVID-19 și și-a îndemnat compatrioții să îi urmeze exemplul în contextul apropierii sezonului rece, informează AFP.

Președintele democrat, în vârstă de 79 de ani, care a fost diagnosticat cu COVID-19 în urmă cu trei luni, primise deja a doua doză de rapel la sfârșitul lunii martie 2022. Noua doză suplimentară, primită de Joe Biden la Casa Albă, în prezența unor jurnaliști, vizează două subvariante ale virusului SARS-CoV-2.

Joe Biden a anunțat totodată o serie de inițiative concepute pentru a-i convinge pe americani să se vaccineze cu doze de rapel înaintea sărbătorilor de sfârșit de an, o perioadă propice pentru călătorii și reuniuni de familie.

“Îi îndemn pe toți americanii (...) să își facă vaccinul cât mai curând posibil. Sute de persoane mor în continuare în fiecare zi din cauza COVID-19. Sute! Este probabil ca acest număr să crească la iarnă, dar (...) aproape toate decesele pot fi prevenite în acest an”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Evocând puternica politizare a vaccinării în Statele Unite, Joe Biden a lansat îndemnul “de a porni de la zero, ca țară, de a lăsa în spate vechile dispute legate de COVID-19, de a lăsa la o parte politica partizană”. (sursa și foto - agerpres.ro)

Ucraina îi îndeamnă pe refugiați să nu se întoarcă în țară în această iarnă

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, le recomandă ucrainenilor să nu se întoarcă în țară în această iarnă, nu neapărat din cauza războiului, ci pentru că rețeaua electrică este grav afectată în urma bombardamentelor lansate de ruși.

“Trebuie să supraviețuim iarna asta. Dacă oamenii se întorc, rețeaua electrică s-ar putea defecta”, a spus vicepremierului Irina Vereșciuk, cea care deține și funcția de ministru pentru Reintegrarea teritoriilor temporar ocupate de ruși.

Oficialul afirmă că bombardamentele rușilor ar avea drept țintă infrastructura energetică din Ucraina. Prin urmare, Ucraina lansează acuzații la adresa Rusiei după ce țara a fost bombardată în mai multe regiuni, fiind atacată mișelește.

Rachetele rusești și dronele de fabricație iraniană au “distrus mai mult de o treime” din sectorul energetic al Ucrainei, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski la o conferință internațională privind reconstrucția Ucrainei.

“Vedeți ce face Rusia. Toată lumea vede asta. Să te întorci acum înseamnă să te expui pe tine, să-ți expui copiii, să-ți expui rudele vulnerabile”, a spus Vereșciuk, citată de CNN. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu