Poetul George Coșbuc (1866-1918) Aniversat la Biblioteca Publică Albești

Distribuie pe:

Recent, am avut plăcuta și fericita ocazie, invitat fiind de bibliotecar Anca Ciotloș, o pasionată a cărților și o mare iubitoare de copii, cu mare dăruire pentru actul cultural, pentru literatură, să particip la aniversarea a 156 de ani de la nașterea unui mare poet român, George Coșbuc, la Biblioteca comunei Albești.

Așezat, ca valoare poetică, alături de marele poet național “cel cu aripi de universalitate” (Maria del Conte), Mihai Eminescu, de marele romancier Liviu Rebreanu (poetul “țărănimii” (C. Dobrogeanu Gherea), George Coșbuc a realizat o “luminoasă monografie a satului românesc de altădată, al secolului al XIX-lea începutul secolului al XX-lea.

Atmosfera frumoasă, încărcată de emoție, participarea entuziastă a micuților din ciclul primar, de la Școala Gimnazială Albești, implicarea activă a părinților, copiilor, și nu în ultimul rând, aportul de cunoaștere și de trăire înaltă, de sensibilitate al bibliotecarei, au creat trăiri de neuitat.

Personal, am trăit o bucurie aparte, cu atât mai mult cu cât eu sunt un împătimit al poeziei, al poetului George Coșbuc, care, l-a Țopa, se bucură de o atenție și o apreciere deosebite.

Am văzut la Albești, o bibliotecară pasionată, dăruită în tot ceea ce face, pentru cultură și pentru educația elevilor, în spiritul promovării valorilor culturale românești, o adevărată și curajoasă educație patriotică. Așa se cultivă în sufletul și inima tinerilor vlăstare dragostea și respectul pentru tot ce-i românesc. Folosesc prilejul pentru a-i combate pe cei care susțin că seducția patriotică, patriotismul sunt chestiuni perimate, depășite, fără sens!!!

Doamne! Cum să nu ne iubim satul, tradițiile, obiceiurile, cultura, istoria, Țara (de la țăran, Țara). Dacă nu ne-am iubi Țara și toate valorile ei, oare, cine am fi noi? Răspunsul e cât se poate de simplu: călători pe acest pământ, fără busolă.

Ce frumos sună versurile poeziei lui George Coșbuc! “Cântec”:

“Pentru sfânta lege-a crucii,

Pentru limba ce-o vorbim:

Ce de-oțel pe săbii lucii

Pus-am noi de când trăim!

Știe Dumnezeu de-i bine

Ori de facem vrun păcat -

Dar noi știm c-așa e bine

Să ținem ce-am apucat.

Pentru lege, pentru limbă.”

Revenind la aniversarea poetului George Coșbuc, mi-a plăcut mult cum a fost conceput programul cultural artistic. A fost o îmbinare de diverse informații, referitoare la viața poetului, la opera poetică deosebit de complexă: dragostea pentru natură, pentru oamenii satului, revolta socială, momente din lupta pentru independență a poporului român.

Prezentarea Power Point, recitarea versurilor, a poeziilor poetului G. Coșbuc, atât de către elevi, cât și de bibliotecar, cântecele pe versurile poetului și alte surprize precum au făcut ca, o zi atât de frumoasă și meteorologic, cât și cultural-artistic, să devină un prilej de bucurie și satisfacție pentru cei mici și, deopotrivă, pentru adulți.

Prezent fiind și eu la bibliotecă, la activitate, am creionat câteva aspecte ale contextului istorico-cultural și cadrul geografic în care a trăit și a scris George Coșbuc. De asemenea, am lansat o inițiativă, o propunere de a se face o excursie în localitatea poetului G. Coșbuc, pentru vizitarea Muzeului Memorial “George Coșbuc”.

Prof. Traian Sabău

Lasă un comentariu