Maia Sandu, întâlniri cu președintele și premierul României - Președintele Republica Moldova a mulțumit pentru ajutorul acordat de România în domeniul energetic

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marți, la Palatul Cotroceni, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită la București, discuțiile concentrându-se, cu prioritate, asupra măsurilor consistente de sprijin din partea României pentru depășirea crizei energetice din Republica Moldova. Potrivit Administrației Prezidențiale, întrevederea cu președintele Republicii Moldova a avut loc într-un context regional complex, marcat atât de perpetuarea efectelor economice, sociale și umanitare ale continuării agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de progresele semnificative pe calea integrării europene a Republicii Moldova ca urmare a obținerii statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Consultările politice ale celor doi președinți au vizat consolidarea cooperării bilaterale excelente și substanțiale la nivel politic, economic și sectorial și avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energiei, transporturilor, sănătății, educației sau societății informaționale, precizează sursa citată.

De asemenea, a fost evaluat stadiul proiectelor de interconectare a infrastructurii energetice dintre România și Republica Moldova. Președintele Klaus Iohannis a exprimat sprijinul pentru demersurile autorităților de la Chișinău de reformare a sistemului energetic al Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană.

Președintele Iohannis a salutat creșterea cu 41% a schimburilor bilaterale de mărfuri în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Șeful statului a mai evidențiat demersurile țării noastre în domeniul asistenței pentru Republica Moldova, atât prin acordarea de sprijin bugetar direct, cât și în parteneriat cu partenerii europeni, sub egida Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansate de România, Franța și Germania.

Klaus Iohannis a reiterat sprijinul ferm al țării noastre pentru avansarea îndeplinirii obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, inclusiv prin furnizarea de expertiză. În context, el a prezentat demersurile realizate la nivel european pentru susținerea economiei Republicii Moldova, printre care măsurile pe linia liberalizării comerțului cu această țară pentru o serie de produse sau Acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri, adaugă Administrația Prezidențială.

La Guvern s-a discutat despre situația de securitate regională și energetică

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, marți, la Palatul Victoria, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, discuțiile vizând situația de securitate regională și energetică determinată de distrugerea unor capacități ucrainene de producere a energiei electrice.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul a subliniat sprijinul constant al României pentru Republica Moldova, de la livrarea de urgență a unor cantități de energie electrică, după sistarea livrărilor din Ucraina, până la furnizarea de gaz, lemne de foc și păcură.

Președintele Republicii Moldova a prezentat situația după recenta tăiere de livrări de gaze și nerespectarea contractului de către Gazprom și Federația Rusă, atât către Republica Moldova aflată sub controlul autorităților legitime de la Chișinău, cât și față de malul stâng al Nistrului, expus dificultăților financiare în perioada imediat următoare, precizează sursa citată.

De asemenea, cei doi înalți oficiali au subliniat necesitatea decongestionării traficului de frontieră prin extinderea podurilor și căilor de transport existente și prin construirea de noi poduri peste râul Prut, care vor îmbunătăți interconectarea dintre cele două state și legăturile economice, comerciale și de afaceri, arată comunicatul transmis de Executiv.

Oportunitățile astfel create pot antrena investițiile de capital europene și pot mări atractivitatea Republicii Moldova pentru partenerii externi, precizează sursa amintită. (Agerpres)

Lasă un comentariu