Ce trebuie să știe și să respecte românii care se duc la Cupa Mondială din Qatar!

Distribuie pe:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat online un ghid pentru cetățenii români care vor să călătorească în Qatar pentru Cupa Mondială de Fotbal. În Ghid sunt prezentate condițiile de călătorie, dar și detalii legate de cultura țării din Orientul Mijlociu. Prin urmare, Ghidul pune la dispoziție cetățenilor români informații utile privind: Recomandările generale de călătorie; Condițiile de călătorie în Qatar în această perioadă; Sprijinul care poate fi acordat de misiunile diplomatice ale României.

MAE îi sfătuiește pe românii care vor călători în Qatar să se asigure că pașaportul lor este valabil cel puțin șase luni după data planificată pentru întoarcere. Statul Qatar nu acceptă pașaportul temporar. Cei care se deplasează cu autovehiculul din statele din zonă trebuie să dețină obligatoriu o asigurare internațională pentru accidente, care să includă acordarea asistenței medicale pentru pasageri.

De asemenea, pentru a participa la eveniment trebuie obținut un card Hayya (hayya.qatar2022.qa). Cardul este sub formă de Fan ID și este necesar pentru a putea intra în țară în perioada turneului. De asemenea, cardul oferă acces la transportul public gratuit în zilele în care au loc meciurile la care este achiziționat bilet. În prezent, numai deținătorii de bilete pot aplica pentru cardul Hayya. Începând cu 1 noiembrie, însă, este necesar un card Hayya pentru a intra în Qatar, chiar și pentru cei care nu intenționează să fie spectatori la un meci din cadrul Cupei Mondiale. Posesorii de carduri Hayya vor putea să rămână în Qatar până la data de 23 ianuarie 2023. În perioada 1 noiembrie - 22 decembrie, va fi permisă intrarea în Qatar doar a deținătorilor de carduri Hayya și a participanților în programul “Hayya with me” - vizitatorii care dețin bilete la meciuri pot invita încă trei persoane, prieteni sau membri de familie, care nu dețin bilete, dar care pot vizita Statul Qatar și participă la evenimentele organizate pe perioada CM FIFA 2022, precum și a cetățenilor și rezidenților din Qatar, deținători de permise de ședere, cetățenii din țările membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului care dețin permise de ședere în acest stat, deținătorilor de vize de muncă și de permise de intrare în scop de muncă. Pentru ceilalți vizitatori va fi interzisă intrarea în Qatar.

Cazurile umanitare sunt, de asemenea, exceptate de la această măsură, dacă sunt obținute aprobările necesare, prin intermediul aplicației oficiale. Pentru cei care sosesc în Qatar înainte de turneu sau rămân după încheierea acestuia vor fi în vigoare proceduri diferite, care pot fi consultate online, la www.mae.ro/travel-conditions/3737. MAE încurajează cetățenii români să se informeze în prealabil cu privire la legislația și cutumele locale și să le respecte.

“Fiți conștienți de acțiunile dumneavoastră, pentru a vă asigura că nu ofensează, mai ales dacă intenționați să vizitați zone de lângă moschei sau alte obiective religioase. Există sancțiuni grave pentru activități/acțiuni care ar putea să nu fie ilegale în România, cum ar fi importul anumitor bunuri (carne de porc, țigări electronice/vape și orice poate fi perceput ca material/obiect pornografic)”, mai precizează MAE, în ghidul respectiv.

MAE mai arată că autoritățile din Qatar manifestă toleranță zero pentru deținerea de substanțe stupefiante (droguri). Astfel, pedepsele pentru consumul, traficul, contrabanda și deținerea de substanțe stupefiante (chiar și cantități mici) sunt severe. Pedeapsa poate include, după caz, privarea de libertate, amenzi mari și expulzare. “Nu acceptați supravegherea sau transportul unor pachete sau bagaje aparținând altor persoane! Au existat situații când acestea conțineau substanțe interzise/droguri!”, precizează instituția.

Autoritățile din Qatar sunt în proces de finalizare a politicilor referitoare la vânzarea și consumul de alcool în timpul Cupei Mondiale. Disponibilitatea alcoolului și legile asociate vor fi diferite față de turneele anterioare. Potrivit celor mai recente informații oficiale furnizate de FIFA și de autoritățile din Qatar, suporterii vor putea achiziționa și consuma alcool (anumite categorii) doar în zonele special amenajate din jurul stadioanelor, cu trei ore înainte de începerea meciului și o oră după încheierea acestuia. În timpul partidei, în interiorul stadionului, suporterii vor putea să achiziționeze doar băuturi fără alcool. De asemenea, suporterii vor putea achiziționa și consuma alcool în zona “FIFA Fan Festival” (Parcul Al Bidda), după ora 18.30.

“În prezent, alcoolul este disponibil doar clienților din restaurantele și barurile hotelurilor autorizate. Vârsta legală pentru consumul de alcool în Qatar este de 21 de ani. Este o infracțiune să consumi alcool sau să fii sub influența alcoolului într-un loc public. Importul de alcool în statul Qatar este ilegal, astfel turiștii nu pot cumpăra alcool de la magazinele tip duty free în aeroporturi pentru a îl introduce în Qatar”, conform sursei citate.

Cea de-a 22-a ediție a Cupei Mondiale de Fotbal, cea mai importantă competiție internațională de fotbal, va fi găzduită în acest an de Qatar. Este prima Cupă Mondială de Fotbal ce are loc în Orientul Mijlociu.

Egal cu Germania în ultimul test dinaintea europenelor la handbal feminin

Naționala feminină a României de senioare a susținut miercuri seara, la Tatabanya, ultimul joc de verificare dinaintea campionatului european care va începe la finalul acestei săptămâni. România a terminat la egalitate (29-29) cu Germania, echipă ce zdrobise Ungaria cu două zile în urmă, scor 31-20. Echipa noastră s-a confruntat cu noi probleme de efectiv, cauzate de accidentări, astfel că Florentin Pera nu le-a folosit pe Eliza Buceschi, Lorena Ostase, Alexandra Dindiligan și Diana Ciucă. Colac peste pupăză, pe parcursul partidei cu Germania au apărut alte probleme medicale care sperăm să se rezolve până la ora debutului la Euro. În ce privește meciul, echipa noastră a făcut un joc bun în compania unui adversar puternic, în fața căruia a condus în majoritatea timpului. Cristina Neagu a fost din nou liderul de care naționala noastră are nevoie, a tras echipa după ea și a fost MVP-ul partidei. În repriza secundă a debutat la naționala mare mezina Diana Lixăndroiu (17 ani), care a avut o evoluție curajoasă într-o poziție cu care nu este familiarizată, cea de inter dreapta. România a condus cu 16-15 la pauză, a avut 28-25 în minutul 54, dar a înscris un singur gol în ultimele 6 minute. În final s-a terminat egal 29, un rezultat deloc rău înainte de meciurile de foc de la europene. România pleacă joi la Skopje, unde va juca sâmbătă, de la ora 21.30, cu Olanda.

Probleme pentru Ferrari în Brazilia

Un convoi de camioane care transporta echipamente de la echipa de Formula 1 Ferrari a fost blocat temporar, marți, de camioane care refuză să accepte înfrângerea președintelui brazilian de extremă dreapta Jair Bolsonaro. Imagini de la EPTV arată mai multe camioane încărcate cu faimosul logo al Ferrari, oprite pe marginea drumului în fața aeroportului Viracopos, lângă Campinas, în statul Sao Paulo (sud-est), cu două săptămâni înainte de Marele Premiu al Braziliei.

Confederația braziliană de automobile (CBA) a confirmat site-ului Globoesporte că acest convoi al echipei italiene a fost nevoit să “oprească la ieșirea din Viracopos”.

Camioanele Ferrari au reușit apoi să se întoarcă pe drum “mulțumită unei intervenții rapide a Poliției Militare și au ajuns, conform planului, la Interlagos”, unde se află circuitul care va găzdui Marele Premiu al Braziliei, duminică, 13 noiembrie.

Echipa SUA a câștigat al optulea titlu la Campionatul Mondial de gimnastică în competiția feminină pe echipe și a depășit România!

Echipa feminină de gimnastică a SUA a cucerit, marți, a opta medalie de aur, la Campionatul Mondial de la Liverpool. SUA au depășit astfel România, care are în palmares șapte titluri mondiale. Echipa SUA s-a clasat pe prima poziție cu un total de 166.564 puncte, iar pe podium a fost urmată de Marea Britanie 163.363 și Canada 160.563. SUA mai au în palmares titlurile mondiale la edițiile din 2003, 2007, 2011, 2014, 2015, 2018 și 2019, iar cu aurul obținut la Liverpool au depășit România, deținătoare a șapte medalii de aur la CM (1979, 1987, 1994, 1995, 1997, 1999, 2001). Ultima medalie mondială tricoloră datează din 2007 (bronz).

Sorin Crăciun

Lasă un comentariu