De Ziua Morților s-a născut Alianța Maghiară din Transilvania, dedicată cauzei autonomiei

Distribuie pe:

Înregistrarea Alianței Maghiare din Transilvania (AMT), creată prin fuziunea dintre Partidul Civic Maghiar (PCM) și Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a devenit definitivă, astfel că cele două partide care au format AMT au încetat să mai existe, au anunțat liderii noii formațiuni politice, miercuri, la Cluj-Napoca, notează MTI.

Potrivit președintelui AMT, János Mezei, noul partid reunește formațiunile politice de orientare națională, sarcina sa fiind aceea de a oferi maghiarilor din Transilvania posibilitatea de a alege, întrucât, în opinia sa, “cu oameni capabili, pot fi obținute rezultate și în afara UDMR”.

Prim-vicepreședintele István Csomortányi a menționat că fuziunea partidelor este doar în interesul maghiarilor transilvăneni, misiunea sa fiind aceea de a nu permite fragmentarea în continuare a comunității politice maghiare din Transilvania. Acesta a spus, totodată, că posibilitatea de a putea alege este, în continuare, necesară, întrucât maghiarii din Transilvania sunt o comunitate atât de mare, ca o țară, care nu poate trăi într-un sistem de partid unic.

Vicepreședintele Tibor T. Toró a adăugat că începe o perioadă în care politica maghiară din Transilvania va avea doi poli, însă nu și o competiție liberă între partide, întrucât interesul maghiarilor trebuie reprezentat în raport cu percepția românească a statului național unitar: “Suntem nevoiți să creăm un amestec între competiție și cooperare, în care să nu prea aibă de suferit nici libertatea de alegere, dar în care să putem, totodată, acționa în mod eficient împotriva eforturilor de omogenizare și împotriva încălcării drepturilor”.

Potrivit lui Toró, AMT reunește tabăra națională dedicată cauzei autonomiei, care se află în opoziție cu UDMR, dar care este, totodată, și un partener de cooperare al uniunii care are experiență în politica de la București.

Cei care au luat cuvântul au spus că nu consideră ca fiind un semn rău faptul că noul partid a luat naștere tocmai de Ziua Morților. Ceva trebuia să moară pentru ca AMT să se poată naște, a spus János Mezei, potrivit sursei citate. (I.S.)

Ileana Sandu

Sursa Foto: Facebook/ Janos Mezei

Lasă un comentariu