Cutremur puternic, de 5,4 grade, produs ieri dimineață în România. Ce trebuie să faceți în cazul unui seism

Distribuie pe:

Magnitudinea cutremurului produs joi dimineața, la ora locală 6.50, în județul Buzău, a fost revizuită din nou, de la 5,2 la 5,4, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). De asemenea, a fost revizuită și adâncimea la care s-a produs seismul, respectiv 148,8 kilometri. Conform noilor date, cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor orașe: 73 km est de Brașov, 72 km nord-est de Ploiești, 117 km vest de Brăila, 120 km vest de Galați și 122 km nord de București. Cutremurul a fost resimțit și în țările vecine, Ucraina, Moldova și Bulgaria. Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 și a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat, pe data de 26 mai, un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

Acesta este cel mai puternic seism din ultimii doi ani și jumătate. La 31 ianuarie 2020 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter în, județul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri. Un cutremur mai mare, cu magnitudinea 5,8 pe Richter, a avut loc în octombrie 2018, în județul Buzău. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat joi că nu au fost trimise mesaje RO-ALERT cu privire la cutremurul de dimineață, iar cele apărute în mediul online ar proveni de la aplicațiile de telefoane mobile.

Câteva sfaturi utile în caz de cutremur

Înainte de producerea cutremurului

Nu faceți modificări la clădiri, în vederea măririi sau micșorării unor spații, care afectează structura de rezistență a acestora;

Pregătiți-vă rucsacul pentru situații de urgență: rucsacul pentru situații de urgență conține obiecte care vă ajută să supraviețuiți timp de 3-5 zile, în cazul în care este nevoie să părăsiți locuința;

Priviți în locuința dumneavoastră și încercați să vă imaginați ce ar putea să se întâmple în fiecare cameră dacă s-ar produce un cutremur.

În timpul producerii cutremurului

Adăpostiți-vă imediat într-un loc sigur și rămâneți calm pană la încetarea cutremurului.

Dacă sunteți în interiorul unei clădiri rămâneți pe loc, nu încercați să ieșiți afară și nu vă duceți pe balcon.

Adăpostiți-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier și țineți-vă bine de aceasta.

Dacă sunteți pe un hol, așezați-vă în poziție ghemuit lângă un perete interior.

Protejați-vă capul și fața.

Îndepărtați-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.

Dacă sunteți într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiți-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele.

Nu ieșiți afară unde ați putea fi rănit. Nu utilizați liftul. Dacă sunteți în lift în timpul producerii cutremurului, apăsați butonul de urgență. Când liftul se oprește, ieșiți cât mai repede posibil din lift și adăpostiți-vă într-un loc sigur.

DACĂ SUNTEȚI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII adăpostiți-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Stați la cel puțin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

DACĂ SUNTEȚI ÎNTR-UN VEHICUL rămâneți în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieșiți din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, așteptați forțele de intervenție. Opriți-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte și imobile.

Ghidul complet poate fi consultat pe pagina de internet https://fiipregatit.ro/

(Sursa: Agerpres și fiipregatit.ro)

Lasă un comentariu