Din 6 noiembrie, instanța competentă să soluționeze malpraxisul este Tribunalul

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 1.067, din 3 noiembrie 2022, a fost publicată Legea nr. 292/2022 de modificare a Legii sănătății nr. 95/2006, prin care se stabilește că, în cazul unui malpraxis, instanța competentă să îl soluționeze este tribunalul.

Până acum, legislația stabilea că instanța competentă să soluționeze litigiile pe teme medicale este judecătoria.

“Din 2015 și până în prezent, în mai mult de jumătate dintre hotărârile judecătorești pronunțate în cazuri de malpraxis medical s-a invocat necompetența materială a instanței sesizate prin acțiunea introductivă, fie că vorbim despre judecătorie sau de tribunal.

Astfel, acum există o practică judiciară neunitară cu privire la stabilirea instanței competente să soluționeze actele de malpraxis medical, existând soluții conform cărora judecătoriile sunt competente material, iar altele care stabilesc că tribunalul este instanța competentă material.

Pentru aceste considerente și având în vedere că majoritatea litigiilor având ca obiect acte de malpraxis medical valoarea cererii este mai mare de 200.000 lei, depășindu-se plafonul în limita căruia judecătoria este competentă, multe judecătorii constată că nu sunt competente material să judece prezenta pricină, motiv pentru care admit excepția necompetenței materiale invocate”, arată inițiatorii în nota de fundamentare.

Potrivit Codului de procedură civilă, judecătoriile judecă, de principiu, în primă instanță, diverse cereri al căror obiect este evaluabil sau, după caz, neevaluabil în bani, iar tribunalele judecă, pe lângă cererile în primă instanță, ca instanțe de apel, apelurile declarate împotriva hotărârilor pronunțate de judecătorii în primă instanță.

Însă, noua lege stabilește clar că “instanța competentă să soluționeze litigiile prevăzute în prezenta lege este tribunalul - secția civilă, în a cărei circumscripție teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat”.

De asemenea, noul act normativ mai stabilește și că procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la justiție, potrivit dreptului comun.

Legea nr. 292/2022 intră în vigoare duminică, 6 noiembrie 2022. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu