Ghidul celibatarului

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) “Sfatul meu e să te căsătorești. Dacă vei avea o nevastă bună, vei fi fericit; dacă nu, vei deveni filozof”, ne îndeamnă acest important filozof al Greciei antice - Conform astrelor, soția născută în această zodie este înțelegătoare și foarte absorbită în căsătorie. 2) Pseudonimul unei cunoscute romanciere din Anglia victoriană, din creația căreia am ales aforismul “Orice bărbat care nu este un monstru, matematician sau filozof nebun, este sclavul unei femei sau al alteia” (George) - “Niciodată o femeie nu e mai drăguță cu bărbatul ei decât atunci când are de ascuns ceva” (Eugene; scriitor francez). 3) “Initial Entry Rotary-Wing” (acronim) - “Ador să fiu căsătorită. Este atât de bine să găsești acea persoană specială pe care dorești să o plictisești tot restul vieții tale” (Rita; actriță americană de stand-up comedy). 4) “Toate femeile, odată lumina stinsă, sunt la fel”, proverb al acestui vechi popor european - “Automatic Ticket Vending Machines” (acronim). 5) “Neprinzând găina, cocoșul a rămas de...”, aforism de Janet Nică - Anumit. 6) “Proștii se însoară totdeauna, nebunii câteodată, înțelepții nicicând” (Mihai; poet autohton) - În orice sens! 7) Leac pentru ele! - Harul inițial! - “Cu o soție bună necazul e pe jumătate, iar bucuria dublă”, proverb al acestui popor din estul Europei. 8) Așa începe dragostea! - “Sfatul unei femei nu valorează prea mult, dar cel care nu ține seama de el este un idiot” (Pedro Calderón de la; poet și dramaturg spaniol). 9) Numele de fată al scriitoarei britanice Penelope Lively, autoarea volumului “Album de familie” - “Mama îmi spunea că e destul de simplu să-ți păstrezi soțul: trebuie să fii o servitoare în sufragerie, o bucătăreasă în bucătărie și o târfă în dormitor...” (Jerry; actriță americană). 10) Defileu - “Dacă ți-e frică de singurătate, nu te căsători!”, este sfatul pe care ni-l dă acest medic, prozator și dramaturg rus (Anton). 11) “Femeia este inima familiei” (Călugăriță de origine albaneză, canonizată de Biserica Catolică (2 cuv.).

VERTICAL: 1) “Spun unii că e mai bine să faci dragoste decât război, dar dacă aveți chef de amândouă, căsătoriți-vă!” (Jerry; actor de comedie american) - Cap de șmecher! 2) Strigăt la coridă - “Cea mai periculoasă mâncare este tortul de nuntă”, proverb de pe acest continent. 3) Turme de cornute - În orice chip! 4) “Ca să fii fericită cu un bărbat trebuie să-l înțelegi mult și să-l iubești puțin, ca să fii fericit cu o femeie trebuie să o iubești mult și să nu încerci s-o înțelegi” (Helen; jurnalistă și umoristă americană) - “Vă închipuiți că ar exista o femeie care ar putea rezista ca iubitul ei să-i spună 1001 de nopți povești?”, se întreabă retoric acest poet și aforist polonez (Stanislaw Jerzy). 5) În față... la căsătorie! - Scriitor român, autorul epigramei “Legiuitorii și bigamul” (Valeriu) - “La început, bărbatul este vânător și femeia vânat. Imediat după căsătorie, rolurile se inversează” (David; poet și aforist moț). 6) Puse în urne! - “Căsătoria se bucură de popularitate deoarece combină maximum de tentații cu maximum de ocazii” (George Bernard; dramaturg irlandez). 7) Eșuată pe jumătate! - Macagiu - Limite în căsătorie! 8) Actor român (Visarion) - “Problema femeilor este că se entuziasmează din nimic... și după aceea se căsătoresc cu el” (Cântăreață și actriță americană, de origine armeană). 9) “Calitățile pe care le admir cel mai mult la femei sunt încrederea și bunătatea” (Oscar de la; celebru designer dominican) - Localitate în Finlanda. 10) Popor de origine iudaică, de la care am reținut proverbul “Este rușine pentru un soț să fie femeia soției sale” - Bilet la loterie. 11) Pseudonimul literar al Reginei Elisabeta a României, din creațiile căreia am ales aforismul “Bărbații studiază femeia cum studiază barometrul, dar nu înțeleg niciodată decât a doua zi” (2 cuv.).

Dicționar: DRA, OLE, ESU, UDATU, RAAHE.

Dezlegarea careului “Eroii copilăriei”, apărut în 29 octombrie 2022: MICKEYMOUSE, A, OLDMAJOR, LYLA, URS, OS, ARTUR, IAC, A, B, ASESO, TOM, AFL, XT, KOVU, RIBA, EDI, OR, G, ZDREANTA, SAMSON, RA, C, GRUIA, SALAH, COCOSEL, ATE.

Gh. Huza

Lasă un comentariu