Mălai dulce cu rom și stafide

Distribuie pe:

Mălai dulce este mai mult decât o prăjitură specială. Savoarea sa te duce cu gândul la deserturile preparate cu multă dragoste de bunici și străbunici într-un timp când tradițiile erau păstrate cât mai aproape de suflet. Un preparat cu totul deosebit, această prăjitură cu mălai face parte din acele deserturi care reușesc să ducă mai departe farmecul bucatelor tradiționale și să te surprindă în același timp cu gustul său unic.

Atât textura consistentă și fină a blatului preparat cu mălai, cât și gustul dulceag al stafidelor aromatizate cu esență de rom dau prăjiturii Mălai dulce o aromă inconfundabilă care te va face să tânjești după încă o porție. Pentru a obține un blat pufos nu trebuie decât să te asiguri că îl prepari din ingrediente de o calitate superioară.

Fiind o prăjitură versatilă, te poți juca cu aromele după cum poftești. Astfel că stafidele pot fi înlocuite cu prune sau cu piersici coapte, iar la final poți acoperi Mălai dulce cu o glazură irezistibilă de ciocolată sau poate fi chiar însiropată cu fel și fel de siropuri fructate.

* 150 g mălai

  • 4 ouă

* 400 g iaurt gras 

* 150g făină albă de grâu

* 200 g zahăr brun

* 180 g ulei

* esență de rom

* 1 plic praf de copt 

* Coajă de lămâie rasă 

Pentru început trebuie să pui ouăle într-un vas mare în care adaugi mai apoi zahărul alb sau brun. După ce ai amestecat cu mixerul ouăle și zahărul până ai obținut textura cremoasă, trebuie să adaugi treptat uleiul. În tot acest timp trebuie să mixezi încontinuu și să treci ușor de la viteza mai mică la trepte mai mari.

* Peste compoziția obținută mai sus pune coajă de lămâie, iaurtul și esența de rom. Mixează până se omogenizează foarte bine amestecul.

* Mai apoi trebuie să adaugi în ploaie Mălaiul Superior, făina albă și praful de copt, după care nu îți mai rămâne decât să le incorporezi cu ajutorul mixerului sau cu o paletă cu care să amesteci ușor în aluatul pentru prăjitura cu mălai.

* Pregătește o tavă tapetând-o cu hârtie de copt, urmând ca mai apoi să pui aluatul pentru Mălai dulce. Nivelează-l cât mai bine spre colțuri cu paleta și presară stafidele înmuiate în rom. Prăjitura se lasă în cuptorul preîncălzit timp de 45-50 de minute, la 160 de grade Celsius.

* După ce ai scos din cuptor prăjitura Mălai dulce, o poți savura cu câteva lingurițe de dulceață cu un gust dulce-acrișor. Dulceața de căpșuni sau de fructe de pădure ar fi perfectă în această combinație! Pentru decor poți folosi o frișcă simplă sau poți glazura prăjitura cu mălai cu o ciocolată neagră, intens aromată care va echilibra gustul dulce al desertului. După ce s-a mai răcit prăjitura o poți și însiropa, folosind sucul unor mandarine sau portocale proaspete pentru o aromă exotică, mai surprinzătoare. Poftă bună!

Sursa https://blog.boromirmarket.ro/recipes/malai-dulce/

Lasă un comentariu