Minivacanță de Ziua Națională, pentru bugetari

Distribuie pe:

Încă din luna ianuarie a acestui an, Guvernul a decis ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă pentru salariații din instituțiile și autoritățile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează și zile de repaus săptămânal.

“Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau a specificului activității și nici magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanților în aceste procese.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unitățile (subdiviziunile) administrativ-teritoriale care în data de 2 decembrie 2022 au obligații de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.

Pentru recuperarea zilei libere, instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022, potrivit planificărilor stabilite”, precizează Ministerul Muncii.

Reamintim că 30 Noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 Decembrie (Ziua Națională a României) sunt sărbători legale și zile nelucrătoare.

Cum în acest an cele două zile pică miercuri și joi, Guvernul a decis să fie declarată zi liberă și ziua de 2 decembrie 2022 (vineri). (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu