Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Distribuie pe:

Biserica cinstește, în data de 8 noiembrie a fiecărui an, Soborul Sfinților Mihail și Gavriil, dar și a tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri.

Îngerii duc rugăciunile noastre către Dumnezeu și ocrotesc pe cei drepți. Biserica îi descrie drept “duhuri slujitoare”, “lumea nevăzută”, “cerul”, “ființe fără de trupuri”, “slugi credincioase ale lui Dumnezeu”, prieteni și ocrotitori ai noștri. Uneori îngerii sunt sunt cei ce împlinesc pedepsele Sale, dar, în mod statornic, slujesc la apărarea și călăuzirea oamenilor.

Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a început a se celebra în Biserică prin veacul al cincilea, răspândindu-se repede în tot Răsăritul creștin.

Sfântul Arhanghel Mihail a fost rânduit drept căpetenie a îngerilor. Numele său în limba ebraică înseamnă “Cine este ca Dumnezeu?”. Arhanghelul Mihail este reprezentat în igonografie purtând în mână o sabie de foc, semn că el pedepsește păcatul. El transmite rugăciunile credincioșilor Tatălui Ceresc și este conducătorul oștilor îngerești, cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu.

Conform tradițiilor, Arhanghelul Mihail stă la căpătâiul bolnavilor și este cel care ia sufletele oamenilor, dacă aceștia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală și vor continua să trăiască.

Împreună cu Arhanghelul Mihail este celebrat și Arhanghelul Gavriil, al cărui nume se traduce din ebraică “Dumnezeu este puterea mea”. În apocrifa etiopiană, Cartea lui Enoch, Arhanghelul Gavriil este paznicul Paradisului. Arhanghelul Gavriil este aducătorul veștilor bune, îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu. Este cel care i-a tălmăcit prorocului Daniil vedenia despre istoria omenirii, prin care era vestită venirea lui Mesia. În Legea nouă, Gavriil descoperă preotului Zaharia nașterea lui Ioan, Botezătorul Domnului, anunță Fecioarei din Nazaret nașterea de la Duhul Sfânt a Domnului Hristos, Mântuitorul lumii. Se spune chiar că Arhanghelul Gavriil a fost cel care, în veșmânt alb, s-a pogorât din cer, a răsturnat piatra de pe ușa mormântului și a șezut asupra ei la ceasul Învierii. Tot el a fost acela care, cel dintâi, a dat Mironosițelor vestea Învierii. Arhanghelul Gavriil este cinstit atât de creștini, cât și de musulmani și mozaici, el fiind cel care i-a dictat Profetului Coranul. În iconografia ortodoxă, Arhanghelul Gavriil este reprezentat purtând o floare de crin alb (ca simbol al bucuriei și binecuvântării) sau o trompetă (în care va suna pentru a anunța cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ.

Despre Sfinții Mihail și Gavriil, tradiția spune că nu e doar motiv de sărbătoare, ci și de reculegere și de pomenire a celor plecați din această lume.

Pr. Vasile Bota

Lasă un comentariu