La zi, în Ucraina se profilează riscul “genocidului energetic”

Distribuie pe:

Ucraina se pregătește să facă față iernii, în timp ce riscul “genocidului energetic” se profilează tot mai clar. Țara ar putea rămâne fără apă, electricitate și încălzire, cu infrastructura sub atac rusesc. Potrivit New York Times, citat de news.italy-24.com. se emite ipoteza unei evacuări totale a populației Kievului.

Frigul este noul inamic al Ucrainei. “Trebuie să supraviețuim în această iarnă și să devenim mai puternici în primăvară”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelensky. Rusia încearcă să răstoarne Kievul, privându-l de electricitate, gaz și apă. Trupele rusești vizează centrale termice, gazoducte și rezervoare. Întreruperea energiei electrice continuă în Kiev și în șase regiuni. Peste 4,5 milioane de utilizatori sunt fără lumină, mai ales în capitala Ucrainei. Rusia “încearcă să comită un genocid energetic, dar Ucraina va rezista”, a spus Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski. Mesaje și reclame sunt răspândite în toată țara pentru a oferi sfaturi despre metode de economisire a energiei.

Kievul pregătește evacuarea totală a locuitorilor în caz de întrerupere totală a furnizării energiei electrice

Cu 40% din infrastructura energetică distrusă de inamici, situația din Ucraina este “dezastruoasă”, scrie New York Times care informează că municipalitatea din Kiev amenajează o mie de adăposturi încălzite care pot fi folosite și ca buncăre. Pentru a nu risca prăbușirea rețelei electrice, operatorul național Ukrenergo impune întreruperi programate, alternativ, la Kiev și în alte șapte regiuni învecinate. Capitala se pregătește pentru evacuarea populației în cazul unei pene totale de curent. Dar autoritățile locale neagă acest lucru: “Situația, cel puțin deocamdată, este gestionabilă și nu există indicii ale unui exod din capitală”, spune Roman Tkaciuk, directorul de securitate al administrației municipale. Dar lucrurile se pot schimba brusc “de aceea guvernul și administrația municipală iau toate măsurile posibile pentru a ne proteja sistemul energetic”, adaugă Tkaciuk.

Von der Leyen: 1,5 miliarde pe lună, pentru Ucraina

Între timp, președintele Zelenski a discutat cu președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, obținând garanția sprijinului financiar acordat de UE Kievului în următoarele luni: până la 1,5 miliarde de euro pe lună, dintr-un total de 18 miliarde de euro, sumă care va ajuta la acoperirea nevoilor Kievului pentru 2023.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu