Simpozion de radiologie intervențională în Târgu Mureș

Distribuie pe:

Președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Internațională din România (SNRIR), profesor doctor Gheorghe Iana, susține că la nivel național se fac în jur de 300 trombectomii pe an, în condițiile în care ar fi nevoie de cel puțin 3.000 și că acest fapt se datorează atât finanțării precare, cât și lipsei resursei umane în domeniul radiologiei intervenționale.

Din acest motiv, a arătat Gheorghe Iana, Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România, Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie (UMFST) Târgu Mureș și Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, prima ediție a simpozionului de radiologie intervențională “Transilvania Interventional Course” (TRIC).

La nivel național se fac în jur de 300 și ceva de trombectomii pe an, în condițiile în care ar fi nevoie de cel puțin 3.000

“Simpozionul organizat este primul de acest tip din România și are ca scop, pe de o parte, sensibilizarea mediului medical privind nevoia de personal pe care o avem, pe de altă parte, sensibilizare a autorităților privind nevoia de finanțare corectă a unor proceduri care pot să reducă simțitor suferința pe termen lung a pacienților și pot crește calitatea vieții pacienților, în special pacienților cu accident vascular cerebral. În momentul de față, pentru susținerea financiară a pacienților cu accident vascular cerebral post-accident, deci a celor sechelari, se cheltuiesc peste 75-80 de milioane de euro pe an, în timp ce pentru scopul terapeutic se cheltuiesc undeva la

15-18% din această sumă dacă o parte din acești bani ar fi convertiți pe terapie. În momentul de față, la nivel național se fac în jur de 300 și ceva de trombectomii pe an, în condițiile în care ar fi nevoie de cel puțin 3.000. Dacă am ajunge măcar la 1.000 pe an, costurile sociale și calitatea vieții pacienților ar fi influențate pozitiv”, a declarat presei profesor doctor Gheorghe Iana.

Președintele SNRIR a arătat că organizatorii simpozionului de la Târgu Mureș își propun ca centrul medical de aici să își câștige locul cuvenit și în domeniul radiologiei intervenționale, dar, mai ales, România să fie adusă în rândul țărilor civilizate din Uniunea Europeană, care știu să investească cu adevărat în sănătatea cetățenilor lor.

La SCJU Târgu Mureș există o linie de gardă formată din doar 4 oameni, care lucrează 24 de ore pe zi pe tot parcursul săptămânii

Șeful Compartimentului Radiologie Intervențională a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, doctor Lucian Mărginean, a insistat pe necesitatea creării resursei umane, astfel încât pacienții să poată avea acces la timp la tratament de specialitate în cazul unui AVC pentru a nu rămâne cu sechele pentru toată viața, întrucât în actualele condiții abia 10% dintre pacienți pot fi salvați.

“Există necesitatea de a crea resursa umană, de a nu avea șansa doar pacientul poziționat geografic aproape de centrele care pot să facă aceste proceduri, de necesitatea unei finanțări corecte vizavi de impactul acestei boli, acestei patologii în populație, pentru că, așa cum a menționat dânsul, suntem încă sub sau undeva la 10% din potențialul pacienților care pot fi salvați, care pot fi redați societății prin aceste proceduri. Sunt oarecum onorat că sub tutela Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România, în parteneriat direct cu UMFST Târgu Mureș și Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, am reușit să facem această întâlnire, care are scopul, în primul rând, de a mediatiza, de a conștientiza necesitatea acestor proceduri în lumea medicală și, nu în ultimul rând, de a putea capacita și a crea resursa umană utilă și necesară ca să acopere la nivel național această patologie”, a susținut dr. Lucian Mărginean.

Doctorul a spus că la SCJU Târgu Mureș există o linie de gardă formată din doar 4 oameni, care lucrează 24 de ore pe zi pe tot parcursul săptămânii.

“Credeți-mă, e înfiorător ca doar cu 4 oameni, câteodată chiar 3, să reușești să susții activitățile 24 de ore, 7 zile pe săptămână. E un rodaj, un consum mare. Și tocmai pentru asta vrem ca această întâlnire să fie un factor educațional, care să genereze noi specialiști, să inițieze noi specialiști, care să poată să facă parte dintr-o echipă mai largă, care să nu acopere doar Bucureștii și zona Transilvania, Mureș. Bineînțeles, nu uităm colegii de la Timișoara, de la Suceava, Iași care au început aceste proceduri, dar e necesar de mult mai mult. Adică e o nevoie de un arsenal de medici, de echipe bine pregătite care să pot să gestioneze aceste cazuri”, a spus dr. Mărginean.

Târgu Mureș, centru de referință în domeniul radiologiei intervenționale

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Mariana Cernat, a arătat că municipiul Târgu Mureș este un centru de referință în domeniul radiologiei intervenționale și că acel compartiment de radiologie intervențională, coordonat de doctorul Lucian Mărginean, a fost modernizat anul trecut acesta, fiind dotat cu un angiograf biplan, de ultimă performanță.

“Finanțarea a fost făcută de Ministerul Sănătății din bugetul de stat. Valoarea investiției a fost de aproximativ 11.000.000 de lei (...). Vrem să demarăm o procedură de achiziție pentru niște echipamente performante, angiograf, RMN, dar asta pentru anul următor, și să găsim, poate din fonduri europene, resursa financiară ca să finanțăm extinderea laboratorului de radiologie intervențională”, a precizat Mariana Cernat.

În urmă cu o zi, în cadrul simpozionului de radiologie intervențională “Transilvania Interventional Course” (TRIC), o echipă medicală coordonată de doctorul Lucian Mărginean, șeful Compartimentului Radiologie Intervențională a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, sub directa supraveghere a doctorului Nader Sourour, de la Groupe Hospitalier Universitaire Pitie Salpatriere (Paris), a reușit o intervenție în premieră de embolizare a unui anevrism gigant de arteră bazilară, prin implantarea unui dispozitiv de tip disruptor.

Patru pacienți pe oră fac AVC

Președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (SNRIR), profesor doctor Gheorghe Iana, a declarat, sâmbătă, că principala cauză de dizabilitate din România este accidentul vascular cerebral și că, în medie, patru pacienți pe oră fac AVC în țara noastră.

“În momentul de față, principala cauză de dizabilitate din România este accidentul vascular cerebral. Pacienții sechelați post AVC sunt cei care costă cel mai mult statul prin dizabilitatea lor, deci rămân cu dizabilități severe. În medie, 4 pacienți pe oră fac AVC în România - cam asta este media - dintre care mulți, o mare parte, nu au nicio șansă de supraviețuire dacă fac un accident mare, pentru că și accidentale astea sunt de diverse grade. S-a dezvoltat o rețea de centre de stroke, o rețea de tromboliză intravenoasă în fiecare județ, care rezolvă cazurile ușoare, în sensul că nu s-a constituit un tromb foarte mare. Tromboliza intravenoasă nu poate să dizolve cheagurile foarte mari. Și atunci trebuie trecut în etapa a doua, de extras cheagul din interiorul vasului, iar asta se face numai în câteva centre pe care le avem. Deci, dacă 4 oameni pe oră suferă (un AVC, n.r.), gândiți-vă cam câți sunt la nivel național și înmulțiți fiecare oră cu 365 de zile, cu 24 de ore și aflați o cifră impresionantă”, a declarat dr. Gheorghe Iana. Medicul a precizat că este o frecvență mare a AVC atât la nivel național, cât și la nivel european, pentru că “este o boală la modă”, alături de infarctul de miocard, fiind generată de factori alimentari, de stres, factori ereditari etc. (Agerpres)

Lasă un comentariu