9 noiembrie în istorie - Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului

Distribuie pe:

În fiecare an, la 9 noiembrie, este marcată Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului.

Rețeaua europeană UNITED, care luptă împotriva naționalismului, rasismului, fascismului și susține migranții și refugiații, organizează o campanie la nivelul Europei pentru comemorarea trecutului și pentru a protesta față de formele contemporane de fascism și antisemitism, potrivit http://www.unitedagainstracism.org. Numeroase organizații pot participa la organizarea de concerte sau conferințe, la trimiterea de scrisori de protest către strategii politici sau la găsirea unor modalități de exprimare a opiniilor cetățenilor pentru combaterea fascismului și antisemitismului.

Rețeaua UNITED este susținută de peste 560 de organizații din 48 de state europene, conform https://afvn.nl.

În urma preluării puterii de către naziști în Germania, în 1933, evreii au fost supuși unui tratament discriminatoriu, însoțit de acte de violență. În data de 9 noiembrie 1938, a fost declanșat un pogrom împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei naziste, moment care a intrat în istorie sub denumirea de “Kristallnacht” (“Noaptea de cristal”).

Declanșat la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenție rapidă ale liderului nazist Adolf Hitler. Pe teritoriul Germaniei naziste au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreiești, cioburile de cristal fiind împrăștiate pe străzi. Numeroși evrei au fost agresați fizic, alții uciși, iar peste 30.000 au fost trimiși în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz.

“Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului. Peste 7.000 de magazine au fost distruse și 200 de sina-gogi au fost arse în Germania nazistă și Austria de către grupurile de naziști. Circa peste 200.000 de evrei au părăsit Germania, până în septembrie 1939, iar proprietățile lor au fost confiscate de guvernul nazist, conform http://dayagainstfascism.eu și www.unitedagainstracism.org.

Lasă un comentariu