Filosoful, generalul și împăratul

Distribuie pe:

* “Creștinismul are un nucleu, o personalitate: Iisus Hristos, din Nazaret, recunoscut drept Mesia. Și astăzi, după două mii de ani, atracția Sa este covârșitoare. Destinul și învățătura celui care a marcat cel mai mult istoria umanității sunt cheia vieții pentru o mare parte a oamenilor. Mulți se socotesc creștini. Să întruchipezi însă învățătura lui Iisus nu este deloc ușor, căci ea a ridicat cel mai sus exigențele față de conduita omului. De pildă, în Predica de pe munte, Iisus a spus: «Fericiți cei curați cu inima, căci aceea vor vedea pe Dumnezeu» (Marcu 5, 8); «Fericiți cei prigoniți pentru dreptate că a lor este împărăția cerurilor» (5, 10); «Oricine se mânie pe fratele său, vrednic va fi de judecată» (5, 22); «Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc, rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc» (5, 44); «Nu vă adunați comori pe pământ unde molima și rugina le strică și unde furii le sapă și le fură, ci adunați-vă comori în cer... că unde-ți este comoara, acolo va fi și inima (6, 19); Pe toate câte vreți să vi le facă vouă oamenii, întocmai faceți-le și voi lor (7, 13). Pentru cel care se pretinde creștin, se deschid prin urmare întrebări deloc facile. Unde ți-e inima? Ce ai făcut pentru dreptate? Cât de generos ești? Cum te-ai ferit de lăcomie și de restul păcatelor? Câtă reciprocitate ai manifestat»? Ce fel de creștin ești cu adevărat?”

Andrei Marga (1946-), filosof, politolog, om politic, profesor universitar. Ministru de externe, ministru al educației, rector al Universității Babeș-Bolyai, laureat al premiului Herder în anul 2005, autor al unor cărți de specialitate.

***

* “Lew Walace - general englez, era un dușman deschis împotriva lui Dumnezeu, Hristos și al religiei. Colonelul Robert G. Ingersoll, prietenul său, văzându-l atât de înverșunat, l-a rugat să scrie o carte despre sentimentele lui anti-creștinești. A început să scrie. Când a ajuns la capitolul patru și-a dat seama că Hristos a existat cu adevărat. La vârsta de 50 de ani a îngenuncheat pentru prima dată la icoana lui Hristos, rugându-L să-i fie și lui Mântuitor. Bogatul material adunat în cele 4 capitole a constituit conținutul frumoasei cărți «Ben-Hur», după care s-a realizat și filmul cu același nume, un film realmente fantastic”.

Lewis “Lew” Walace (1827-1905), avocat american, general al Uniunii în Războiul Civil American, guvernator al Teritoriului New Mexico, om politic, diplomat și scriitor din Indiana.

***

3. “Se știe destul de bine ce soartă amară și ce sfârșit tragic a avut Napoleon Bonaparte, împăratul Franței. A rămas singur pe Insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic. Acolo, părăsit de soldați și prieteni, cugeta la tot ce a făcut. Se pare că a devenit foarte religios. El a spus unui prieten de-al său: «Ce prăpastie între mizeria mea și domnia lui Iisus Hristos. El e propovăduit în toată lumea, iubit și adorat, trăiește în veci, pe când eu...!»“

Domnilor parlamentari și legiuitori! Dumnezeu este stăpânul lumii, el este “Alfa și Omega”, “Cel ce a fost, Cel ce este și Cel cel va să vină”. Domniile voastre, chiar dacă veți înregistra averi peste averi în timpul vieții, toate vor fi trecătoare. Nu uitați cu toții: “Izvorul înțelepciunii este Dumnezeu, izvorul de apă limpede, dătătoare de viață adevărată”.

P.S. Deuteronom cap. 5. vers. 16: “Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău, ca să trăiești ani mulți și să-ți fie bine pe pământul acela, pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l dă ție”.

Cu dragoste creștinească,

părintele Ilie

Lasă un comentariu