În primele 8 luni din acest an, românii din străinătate au trimis în țară peste 4 miliarde de euro!

Distribuie pe:

Potrivit adevarul.ro, românii care muncesc și trăiesc în alte țări au trimis rudelor din țară, în primele 8 luni ale anului 2022, peste 4 miliarde de euro, mai mult față de anul trecut, când au trimis 3,8 miliarde de euro.

“Dacă la început cei mai mulți bani veneau din Germania și din Marea Britanie, acum locurile s-au inversat. Ultimele date arată că românii din Regatul Unit au trimis în țară, anul acesta, aproape 900 de milioane de euro, iar comunitatea de români de acolo este tot mai numeroasă. Numai anul trecut, s-au născut în Marea Britanie 16.000 de copii români.

Potrivit statisticilor oficiale, România are a patra cea mai mare comunitate de migranți în Marea Britanie, după India, Polonia și Pakistan. În 2021, în Regatul Unit, erau înregistrați 539.000 de români. În aceste condiții, nu este de mirare că și banii trimiși în țară de acolo sunt tot mai mulți.

Dacă în primele patru luni ale anului cei mai mulți bani au venit din Germania, bilanțul după 8 luni, făcut de Banca Națională a României, arată o schimbare a topului. Marea Britanie urcă pe primul loc, cu cei mai mulți bani trimiși în țară de către românii care lucrează acolo, respectiv 897 de milioane de euro, față de 796 de milioane de euro, bani trimiși de românii din Germania. Creșteri sunt și din Italia, și din Spania.

Scăderea sumelor trimise din Germania poate fi explicată și de vremurile grele prin care trece țara. Dependența crescută de gazele rusești a adâncit criza energetică de acolo, iar oamenii au devenit mai cumpătați, sunt de părere economiștii. Pe de altă parte, Marea Britanie are nevoie de forță de muncă, și după Brexit.

Potrivit economiștilor, banii trimiși în țară susțin consumul, care nu a scăzut foarte mult în ultimele luni, în ciuda inflației și a facturilor”, arată sursa citată. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu