Poetul, poporul și... moara

Distribuie pe:

• Rugăciune - “Iartă-mă și ajută-mă /și spală-mi ochiul /și întoarce-mă cu fața spre imprevizibilul răsărit de lucruri. //Iartă-mă și ajută-mă /și spală-mi inima /și toarnă-mi aburul sufletului, /printre degetele tale. //Iartă-mă și ajută-mă /și ridică de pe mine trupul cel nou /care-mi apasă și-mi strivește trupul cel vechi. //Iartă-mă și ajută-mă /și ridică de pe mine îngerul negru care mi-a îndurerat caracterul”.

Nichita Stănescu (1933-1983), poet, scriitor, eseist, membru al Academiei Române. Este considerat de critica literară și de publicul larg unul din cei mai importați scriitori de limba română pe care el însuși o numea “dumnezeiesc” de frumoasă.

***

• “Poporul are nevoie de pâine și de carne, acestea se cuvine să fie mai ieftine și apărate cât se poate de un impozit prea mare. Dacă trebuie să fie dări (impozite) mari, acestea să fie acolo unde sunt veniturile mari. Să dăm poporului mai întâi ceea ce el are nevoie și apoi... să ne ocupăm de popularitatea noastră de guvernanți, fiindcă corăbiile (țara) se scufundă nu numai prin borbardamentele dușmanului, ci și prin luptele interne între politicienii guvernanți și aleșii poporului”.

Mihail Kogălniceanu (1817-1891), ministru de interne, ministru de externe, ministru plenipotențiar, istoric, orator, scriitor român, patriot înțelept.

***

• “Când roata morii cu apă nu are apă, stau pe loc toate roțile și stă pe loc întreaga moară. Moara întreagă parcă e un om fără viață, un om mort. Dar, când roata cea mare primește apă, moara îndată capătă viață și mișcare”.

Așa este și cu viața noastră, dragii mei cititori. “Inima” e roata cea mare a vieții noastre. Când roata aceasta primește “apa” dragostei, milosteniei, iertării, cumpătării, ne-judecării, se revarsă peste ea apele Duhului sfânt și pun în mișcare tot omul - (microcosmosul divin) cea mai frumoasă creatură a Dumnezeului Creator ceresc. Dacă lipsește această “apă vie”, viața noastră este o “moară” ce stă pe loc, o moară pustie.

P.S. Galateni cap. 6, vers. 14: “Iar mie să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru Mine, și eu pentru lume!”

Cu dragoste creștinească,

părintele Ilie

Lasă un comentariu