In memoriam: Părintele Petruța Oroian Gheorghe, cu dragoste și pururi aducere-aminte...

Distribuie pe:

În această lună, la data de 20 noiembrie a.c. se împlinesc 15 ani de când preotul Petruța Gheorghe din localitatea Vișinelu, orașul Sărmașu, a plecat dintre noi la cele veșnice. Se cuvine, așadar, să-i aducem acum, prinos de cinstire și de recunoștință, rugându-ne la Dumnezeu să-l răsplătească cu harul și cu dragostea sa cea nemărginită acolo, în lăcașurile cele cerești, în lumina cea neânserată a Slavei Sale...

Părintele Petruța Oroian Gheorghe s-a născut în data de 3 septembrie 1950, în comuna Lupșa, județul Alba, cea mai extinsă comună din Valea Arieșului, ținuturi moțești minunate, încărcate de istorie. S-a format întâi la Școala generală din satul natal, iar apoi, în anul 1971 a absolvit Seminarul teologic special din Curtea de Argeș, fiind hirotonisit preot în parohia Vișinelu, protopopiatul Luduș, unde a slujit timp de 36 de ani. În același an, se căsătorește cu tânăra Felicia Oroian - fostă colegă de școală - care i-a fost cu adevărat sufletul pereche, călăuzind în același timp, cu dragoste și pricepere, generații de elevi pe calea învățării și cunoașterii la Școala generală din Vișinelu.

Părintele paroh a fost iubit de comunitatea ortodoxă din Vișinelu, precum și de cei din parohiile: Balda, Năoiul, Berchieș, Frata, Sărmașu. Credincioșii din parohie l-au apreciat și admirat foarte mult, fiindu-i cât se poate de recunoscători, așa cum încerc să-i fiu și eu. Nu avem cum să uităm, atât eu, cât și soția Floarea-Domnica, momentul unic al cununiei religioase, al dănțuirii în jurul altarului, săvârșit cu har și imensă bucurie de părintele Petruța, la data de 2 mai 1981, în lăcașul sfânt din deal (Biserica veche din lemn).

A fost primit cu bucurie și mult entuziasm de credincioșii satului Vișinelu, de Consiliul parohial în frunte cu cantorul biserici Suciu Traian (Pia). În anul 1973 s-au început lucrările la noua casă parohială și a anexelor gospodărești, care au fost terminate în următorii ani. Cu toate aceste realizări, gândul părintelui paroh și al credincioșilor era îndreptat înspre ridicarea unui nou lăcaș de cult în centrul satului, acolo unde era fundația unei biserici, începute și abandonate în anul 1948. Este foarte cunoscută printre români zicala “Omul sfințește locul”. Este foarte adevărată această zicală, fiindcă se referă la tot ce realizează în viața lui, dar și la calitățile sale etice, morale, de atitudine față de aproapele său.

Astfel, în anul 1985 s-a trecut la adunarea fondurilor bănești și materiale pentru începerea lucrărilor la biserica nouă. La sfârșitul aceluiași an, s-au mutat clopotele de la biserica veche din deal. Peste doi ani s-a terminat și pictura care s-a executat în tempera grasă, iar spațiul de pictură fiind de peste 1.000 mp.

Sființirea bisericii a avut loc în data de 13 septembrie 1998. Ziua, momentul în care s-a sfințit biserica a fost o mare sărbătoare pentru comunitatea satului Vișinelu și a satelor învecinate. Î.P.S. Arhiepiscop Andrei Andreicuț a fost întâmpinat de un grup de șase călăreți, îmbrăcați în costume naționale, cu drapelul tricolor, în frunte cu primarul de atunci, Suciu Simion. Cu această ocazie, preotul paroh Petruța Oroian Gheorghe a fost hirotonisit întru iconom- stravofor, primind distincția de protopop onorific și dreptul de a purta crucea pectoral și brâul roșu. Părintele Gheorghe și preoteasa Felicia au trei copiii deosebiți, Monica și Rodica lucrează în domeniul sănătății, iar fiu Lucian în administrația publică județeană.

În încercarea grea primită de la Dumnezeu, printr-o boală grea, părintele Gheorghe și-a dus cu stoicism crucea suferinței până în ultimul moment, când a trecut la Domnul la data de 20 noiembrie 2007. La înmormântare au participat peste 30 de preoți alături de Î.P.S. Andrei Arhiepiscop de Alba Iulia. Sicriul cu rămășițele sale pământești a fost depus în cavoul din curtea bisericii, pentru veșnică odihnă, biserică pe care a construit-o cu hramul “Sfântul Gheorghe”, unde a slujit cu har dumnezeiesc timp de 36 de ani.

Viața Părintelui Petruța Oroian Gheorghe a fost caracterizată de smerenie, răbdare și lucrare neobosită, dedicându-se slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.

Veșnică să-i fie amintirea și pomenirea!

Cu aleasă prețuire și

deosebită recunoștință,

Ioan Iacob

Lasă un comentariu