Comunicat de presă

Distribuie pe:

Deputatul AUR, domnul Dan Tanasă, a trimis o solicitare de informații către primarul Soós Zoltán privind bustul voievodului Ioan de Hunedoara amplasat în Cetatea din Târgu Mureș, la care dăm următorul răspuns cu caracter oficial:

În data de 30 iulie 2022 a fost inaugurat, în Cetatea Medievală Târgu Mureș, bustul voievodului transilvănean Ioan de Hunedoara, monument realizat de sculptorul Bocskay Vince și donat Municipiului Târgu Mureș de Cercul de Profesori Batthyány.

Așa cum am mai precizat anterior, documentația privind aprobarea bustului, precum și a formei și inscripției acestuia, a obținut avizul Ministerului Culturii, prin Comisia Națională pentru Monumente de For Public și Comisia Zonală de Monumente Istorice Sibiu.

În memoriul de prezentare se menționează următoarele caracteristici pe care statuia trebuie să le îndeplinească: “Pe soclul de piatră, pe latura din față se va inscripționa numele lui Iancu de Hunedoara, în limba latină - Iohannes de Hunyad, și data victoriei istorice de la Belgrad, 1456. Pe latura posterioară a soclului apare denumirea asociației donatoare din Budapesta PROFESSZOROK BATTYHANY KÖRE, 2022 - în limba română - CERCUL PROFESORILOR BATTYHANY 2022, anul inaugurării. Inscripțiile de pe soclu vor fi gravate în piatra din care a fost executat”.

Complementar acestui bust, lângă statuie a fost amplasat un panou informativ, pe care domnul deputat chiar l-ar putea vedea dacă dorește, ce conține informații și date istorice despre Ioan de Hunedoara și epoca sa, în limbile română, maghiară și engleză, cu următorul text:

“Ioan de Hunedoara (1407 - 11 august 1456, Zemun) a fost o personalitate dominantă a istoriei secolului al XV-lea, fiind Guvernator al Regatului Ungariei timp de șase ani, începând din 1446.

Renumit strateg militar și conducător de oști, acesta își câștigă o binemeritată și eternă reputație în războaiele duse împotriva turcilor, odată cu asedierea Belgradului la data de 22 iulie 1456, prin învingerea oștii lui Mahomed al II-lea.

În cinstea victoriei sale, în fiecare zi, la ora 12, clopotele tuturor Bisericilor catolice din lume răsună în toată Europa, amintind lumii creștine de triumful său asupra Imperiului Otoman.

Victoria de la Belgrad a consolidat puterea lui Ioan de Hunedoara și a prilejuit totodată urcarea pe tron a fiului său, regele Matia Corvin, născut la Cluj.

Victoriile repetate ale lui Ioan de Hunedoara vor duce la unitatea țărilor creștine din Europa Centrală și de Est, în luptele duse împotriva Imperiului Otoman, maghiarii, românii, sârbii, croații și germanii luptă sub un singur steag. Sub domnia sa se instalează Renașterea în Europa Centrală.

Ioan de Hunedoara a fost un mare susținător al creștinătății, turnul Bisericii din Cetatea Târgu Mureș fiind construit grație contribuției sale financiare.”

Pentru exemplificare alăturăm câteva fotografii ale panoului.

Punctul nostru de vedere va fi, de asemenea, comunicat oficial, așa cum a solicitat deputatul Dan Tanasă.

Serviciul de Relații Interne și Internaționale

Lasă un comentariu