Franța: Muzeul Luvru a lansat o chetă publică pentru cumpărarea unei tabachere

Distribuie pe:

Muzeul Luvru a lansat, săptămâna aceasta, cea de-a 13-a campanie a sa anuală de strângere de fonduri în cadrul inițiativei “Tous mecenes!”, cu scopul de a achiziționa o prețioasă tabacheră care i-a aparținut ducelui de Choiseul, unul dintre cei mai renumiți miniștri ai regelui Ludovic al XV-lea, informează AFP.

Muzeul parizian speră să strângă cel puțin 1,2 milioane de euro pentru a cumpăra acea tabacheră din aur colorat, căptușită cu plăci de cristal, din secolul al XVIII-lea.

Mai întâi ambasador al Franței la Sfântul Scaun și apoi la Viena, ducele de Choiseul (1719-1785) a devenit ulterior unul dintre cei mai importanți miniștri ai regelui Ludovic al XV-lea începând din anul 1758 și până la brutala sa cădere în dizgrație din 1770. Tabachera a fost realizată după acea dată.

Muzeul parizian a primit deja o donație din partea Societății Prietenilor Luvrului în valoare de 500.000 de euro și continuă în paralel să caute fonduri din partea companiilor și a marilor donatori francezi și străini pentru a strânge suma totală de 3,9 milioane de euro necesară pentru finalizarea achiziției.

În 2021, grație mobilizării a peste 5.600 de donatori, care au strâns 1 milion de euro, opera de artă “Le Camée de Vénus et l'Amour”, atribuită lui Giovanni Ambrogio Miseroni (1551-1616), a fost inclusă în colecțiile naționale franceze și a completat o cupă ce i-a aparținut cardinalului Mazarin, apoi regelui Ludovic al XIV-lea.

Campaniile “Tous mecenes!” au totalizat aproape 30.000 de donatori începând din 2010, anul în care prima ediție a fost lansată, iar 12.000 dintre ei au participat la mai mult de o campanie, în timp ce 150 au participat la toate campaniile, au precizat reprezentanții Muzeului Luvru.

Ediția din 2017 a fost aceea care a avut cel mai mare succes, odată cu achiziționarea unei renumite cărți liturghice, “Livre d'Heures de Francois I”, grație celor 8.500 de donatori participanți, care au strâns împreună suma de 1,5 milioane de euro. (Agerpres)

Lasă un comentariu