Alegeri în SUA: Republicanii au obținut o primă victorie

Distribuie pe:

Republicanii au obținut marți o primă victorie în alegerile din SUA, asigurându-și unul din cele mai disputate mandate în Congres, însă democrații speră să limiteze înfrângerile la scrutinul care ar putea decide viitorul politic al președintelui Joe Biden și al rivalului său, Donald Trump, transmite AFP.

După o campanie axată pe problema inflației, J.D. Vance, unul din protejații lui Trump, a câștigat mandatul de senator de Ohio, unul din statele importante pentru agricultura și industria Americii.

Creșterea prețurilor reprezintă un handicap pentru democrați și pentru Biden, care ar putea pierde majoritatea, atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat.

Fostul președinte Trump, care a contribuit fervent la campaniile mai multor candidați republicani, speră ca succesul acestora să îi asigure terenul propice pentru a-și lansa candidatura la alegerile prezidențiale din 2024. El a promis că va face “un anunț foarte mare” în 15 noiembrie. După ce a încheiat turneul electoral luni seara, în Ohio, miliardarul, în vârstă de 76 de ani, a reapărut marți cu o scurtă declarație televizată, apreciată de AFP ca relativ incoerentă, prin care a salutat victoriile mai multora din candidații pe care îi susținuse.

În total, conform prognozelor presei americane, peste 140 de candidați republicani au ieșit victorioși, însă unii din cei care susțineau diferitele teorii fără probe ale lui Trump au pierdut, cum ar fi Doug Mastriano, care a încercat să obțină postul de guvernator de Pennsylvania. Fostul președinte și mulți din admiratorii săi încă nu au recunoscut rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, câștigate de Biden. În total, după numărătoarea ziarului Washington Post, au candidat pentru mandate locale sau naționale aproape 300 de republicani adepți ai teoriei conspirației, iar unii au ajuns secretari de stat, urmând să conducă operațiunile electorale la viitoarele alegeri.

Marjorie Taylor Greene, republicană cunoscută pentru exagerări, a fost realeasă în Camera Reprezentanților, iar Katie Britt le-a adus republicanilor un mandat de senator pentru statul Alabama.

Democrații nu au suferit însă înfrângeri pe linie. Ei au obținut două posturi de guvernator - în statele Maryland și Massachusetts - ocupate până acum de conservatori. Maura Healey va fi prima lesbiană care conduce un stat american, iar Biden a sunat-o pentru a o felicita imediat după ce s-a aflat rezultatul din Massachusetts.

Partidul președintelui în vârstă de 79 de ani a reușit de asemenea să evite o pierdere grea, păstrându-și controlul în statul New York, unde republicanii sperau să o răstoarne pe guvernatoarea Kathy Hochul.

În Camera Reprezentanților, sondajele anunță o mare victorie a republicanilor - un scenariu clasic în politica din SUA, observă AFP: de multe ori, în alegerile de la jumătatea mandatului prezidențial, electoratul sancționează partidul liderului de la Casa Albă. Nu s-a produs încă “mareea roșie” (culoarea republicanilor) promisă de Trump, numărătoarea voturilor fiind departe de final.

Nu se poate spune deocamdată cine va controla Senatul, unde majoritatea va depinde de rezultatele competițiilor strânse din state-cheie ca Georgia, Arizona sau Pennsylvania.

Unele rezultate au fost conform așteptărilor. De exemplu, guvernatorul republican Ron DeSantis a fost reales triumfal în Florida și este posibil să candideze peste doi ani la președinția Statelor Unite. În discursul său după anunțul victoriei, politicianul, în vârstă de 44 de ani, a promis că pentru el “lupta abia începe” și a susținut că a făcut din statul său, care oscila de multă vreme între stânga și dreapta, un “tărâm al făgăduinței” pentru republicani. Aceștia și-au păstrat în Florida și mandatul de senator al lui Marco Rubio. (Agerpres)

Lasă un comentariu