Mâine, 11 noiembrie, Ziua Veteranilor, marcată și la Târgu Mureș

Distribuie pe:

Instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați, Ziua Veteranilor va fi sărbătorită și la Târgu Mureș, prin organizarea unei ceremonii militare și religioase.

Evenimentul are loc mâine, 11 noiembrie, începând cu ora 10.30, la Cimitirul Eroilor Români din municipiul Târgu Mureș. În debut este programată întâmpinarea Locțiitorului Comandantului Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, urmată de intonarea imnului național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiuni și citirea mesajului ministrului apărării naționale cu ocazia zilei Veteranilor din Teatrele de Operații.

Ceremonia se continua cu depunerea unei coroane de flori la mormântul Maiorului post-mortem Tiberius-Marcel PETRE care si-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan. În încheiere are loc defilarea gărzii de onoare constituită cu ocazia acestei manifestări, preciza Maior Ivanof Alexandru, Compartimentul Relații Publice, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, adăugând și că ,,Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 1996-2021, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi”.

L. BOTA

Lasă un comentariu