Ziua Internațională Origami

Distribuie pe:

Origami este arta de a împături hârtia în forme și figuri decorative. Denumirea sa provine din combinația cuvintelor japoneze oru (a împături) și kami (hârtie). În continuare, vom vorbi despre istoria interesantă a origami-ului și îți vom da câteva idei de modele pe care le poți face din hârtie pliată.

Origami - o istorie bogată și complexă

Origami tradițional și clasic

Hârtia a fost inventată în China, în jurul anului 105 î.Hr., și a fost adusă în Japonia de călugări, în secolul VI. Hârtia era pe acea vreme un produs de lux pe care și-l permiteau puține persoane, iar origami-ul se făcea doar cu scopul de a obține decorațiuni pentru ceremonii religioase și alte ocazii speciale.

În perioada Edo (1603-1868), împăturirea hârtiei încă se folosea pentru a crea ornamente festive, însă a devenit încetul cu încetul o activitate recreațională, dezvoltându-se până atunci numeroase modele. A ajuns apoi, treptat, să fie privită ca o formă de artă din ce în ce mai populară, mai ales după ce hârtia a început să se producă în masă și a devenit mai accesibilă. Primele instrucțiuni pentru plierea hârtiei au apărut prima dată în 1797, în lucrarea lui Akisaro Rito, intitulată Sembazuru Orikata. În 1845, Adachi Kazuyuki a publicat o compilație mai cuprinzătoare de instrucțiuni și exemple. La finele anilor 1800, termenul pentru împăturirea hârtiei s-a transformat din orikata (care înseamnă în japoneză forme pliate) în origami.

În Europa, împăturirea hârtiei a început să fie practicată în secolul XII, atunci când Maurii au adus acest obicei în Spania. Spaniolii au continuat să dezvolte activitatea, transformând-o într-o practică artistică numită papiroflexia sau pajarita. În anii 1800, copiii din Europa și Japonia învățau de la vârste fragede să creeze diferite modele din hârtie.

Origami modern

În timp ce origami-ul tradițional este caracterizat prin transmiterea instrucțiunilor și modelelor pe cale orală, de către autori anonimi, din generație în generație, cel modern implică, de cele mai multe ori, modele create de designeri. Majoritatea acestor modele sunt considerate materiale protejate de copyright sau proprietate intelectuală. Mai mult, origami-ul modern prioritizează un aspect de puzzle al modelelor și plierea pornind de la un singur pătrat de hârtie, fără a folosi tăieturi sau lipici.

Akira Yoshizawa, care a murit în 2005, la vârsta de 94 de ani, este considerat unul dintre pionierii origami-ului modern. În anii '30, el a dezvoltat un sistem de tipare ce implică folosirea unui set de simboluri, săgeți și diagrame. În anii '50, aceste tipare au fost publicate și erau deja disponibile publicului larg, contribuind la popularizarea origami-ului în întreaga lume. Împreună cu alți experți în origami, Yoshizawa a înființat numeroase organizații locale și internaționale pentru cei pasionați de această activitate.

Lasă un comentariu