Discuții avansate la Guvern pe tema reluării producției la Azomureș

Distribuie pe:

Părțile evită să dea detalii despre negocieri. Surse din cadrul coaliției de guvernare susțin însă că discuțiile sunt avansate. Angajații Azomureș așteaptă să reia producția, între timp având loc campanii de recrutare pentru anumite posturi. Fermierii români ar putea avea din nou acces la îngrășămite autohtone dacă statul și Azomureș bat palma. Azomureș este singurul producător de uree granulată din sud-estul Europei și singurul producător de îngrășăminte complexe de tip NPK din România. Combinatul din Târgu Mureș produce 1,6 milioane de tone de fertilizanți pe an, dintre care 1,3 milioane de tone sunt alocate fermierilor români.

Discuții avansate pentru reluarea producției

Conducerea Azomureș participă la discuții cu reprezentanții Guvernului României, încercând să găsească împreună soluții pentru repornirea producției. “Chiar astăzi (n.r. - ieri) este o delegație la București, a fost și săptămâna trecută o întâlnire”, a declarat Ovidiu Maior. Informația a fost confirmată și de liderul Sindicatului Alternativa 2002 care ne-a declarat că ieri au avut loc discuții la Ministerul Economiei.

Surse din cadrul coaliției de guvernare au declarat pentru “Cuvântul liber” că discuțiile sunt avansate, iar statul român vrea aplicarea procedurii de tolling. Astfel, statul român ar urma să livreze gaze naturale la un preț mic combinatului chimic, iar producția de îngrășăminte ar urma să fie distribuită fermierilor de către stat, la un preț stabilit de comun acord, Azomureș urmând să își acopere cheltuielile de producție și să înregistreze o anumită marjă de profit în baza acestui acord. Cu alte cuvinte, Azomureș ar urma să lucreze pentru statul român care asigură materia primă și care se va ocupa de desfacerea produselor.

Cu ocazia manifestării organizate de Azomureș în colaborare cu Teatrul Național din Târgu Mureș, cu ocazia celebrării a 60 de ani de la începerea construirii platformei chimice, secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Mihai-Ion Macaveiu, a confirmat “încercările” statului de a găsi soluții.

La rândul său, liderul Sindicatului Alternativa 2002 din Azomureș, Dumitru Boantă, a declarat, cu ocazia protestului anti-sărăcie organizat în Târgu Mureș de CNSLR Frăția la finalul lunii trecute, că angajații combinatului așteaptă ca discuțiile de la nivel ministerial să se încheie cu succes. Luna trecută, liderii sindicatului Alternativa 2002 au participat la Ministerul Economiei la comisia de dialog social pe tema situației Azomureș. “Noi, salariații din Azomureș, solicităm Guvernului să se aplece asupra problemei Azomureșului. Să identifice o soluție încât să ne reluăm activitatea de producție și astfel 30% din industria din județ să fie salvată. Pe lângă industrie să fie salvați și salariații și să fie salvată și agricultura românească, să avem siguranță alimentară. Încă o dată, de aici le solicităm guvernanților să depună toate eforturile, altfel ne îndreptăm către închiderea totală”, a declarat Dumitru Boantă cu ocazia mitingului de protest.

La Azomureș se fac angajări în continuare

Chiar dacă producția este oprită, la Azomureș se fac, în continuare, angajări pe anumite posturi care nu sunt acoperite. Reprezentantul combinatului chimic, purtătorul de cuvânt Ovidiu Maior, a declarat, ieri, pentru Cuvântul Liber, că societatea se pregătește pentru momentul repornirii producției astfel că aceste angajări sunt necesare. Între timp, începând cu luna septembrie, 225 de angajați ai Azomureș au fost trimiși în șomaj tehnic, iar o parte dintre aceștia au acceptat oferta de a munci la firma Hirschmann Automotive. Aceștia vor primi salariul din Azomureș conform unei înțelegeri între cele două companii. Restul angajaților din Azomureș merg la lucru după programul obișnuit efectuând operațiuni de întreținere, curățenie sau de pregătire pentru sezonul rece.

Gaz la jumătate din prețul actual pentru reluarea activității

În urmă cu o lună, fostul director general al Azomureș, Harri Kiiski, în prezent consilier al noului CEO, Josh Zacharias, a declarat, în cadrul Profit Energy Forum, că pentru a-și relua activitatea, combinatul chimic din Târgu Mureș ar avea nevoie să cumpere gazul natural la mai mult de jumătate din prețul actual. Conform profit.ro, care l-a citat pe Harri Kiiski, acesta a răspuns la întrebarea privind prețul gazelor astfel: “În prezent, este foarte dificil să închei contracte de aprovizionare cu gaze pe termen lung. Nimeni nu vrea să-și asume riscul de preț. S-a schimbat și comportamentul pieței. Nu mai primim oferte pentru cantități mari, așa cum avem noi nevoie, ne trebuie 28.000 MWh pe zi când funcționăm la capacitate completă. La prețurile actuale ale îngrășămintelor, gazele ar trebui să coste sub 90 euro/MWh. Astăzi TTF-ul (prețul de referință de pe hub-ul oladez Title Transfer Facility - n.r.) era la 200 euro/MWh.

În repetate rânduri, conducerea Azomureș a declarat că așteaptă ca statul român să aplice o schemă de ajutor pentru reluarea activității.

“Este ironic ca după 60 de ani, din cauza crizei energetice, să ne gândim sau Europa să se gândească la dezindustrializare. În anul 1962, producția totală de amoniac în lume era de 15 milioane de tone. Astăzi, Europa a oprit producția a 11 milioane de tone”, a declarat Kiiski, subliniind astfel pericolul pe care îl reprezintă actuala criză energetică.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu