COVID-19 - Efecte pe termen lung

Distribuie pe:

Majoritatea celor care suferă de COVID-19 se recuperează în câteva săptămâni. Dar unii - chiar și cei care au avut forme ușoare ale bolii - prezintă simptome care durează mult timp după vindecare. Aceste probleme de sănătate sunt cunoscute sub genericul “sindrom post-COVID-19” - o varietate de simptome noi, recurente sau permanente, cu care pacienții se confruntă la mai mult de patru săptămâni după ce s-au îmbolnăvit. În unele cazuri, sindromul post-COVID-19 durează luni sau chiar ani de zile, sau provoacă grabe dizabilități.

Cercetările arată că în interval de o lună - un an după ce a avut COVID-19, 1 din 5 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani are cel puțin o afecțiune care poate fi cauzată de COVID-19. Dintre persoanele de 65 de ani și peste, 1 din 4 are cel puțin o afecțiune care ar putea fi o consecință a bolii COVID-19.

Care sunt simptomele sindromului post-COVID-19?

Simptomele cele mai frecvent raportate ale sindromului post-COVID-19 includ: oboseală * simptome care se agravează după efort fizic sau psihic * febră * simptome pulmonare (respiratorii), inclusiv dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație însoțite de tuse.

Alte simptome posibile: simptome neurologice sau afecțiuni de sănătate mintală, inclusiv dificultăți de gândire sau de concentrare, dureri de cap, dureri de picioare, probleme legate de somn, amețeli când stați în picioare, senzație de înțepenire, pierderea mirosului sau a gustului și depresie sau anxietate * dureri articulare sau musculare * simptome sau afecțiuni cardiologice, inclusiv durere în piept și bătăi rapide sau puternice ale inimii * simptome digestive, inclusiv diaree și dureri de stomac * cheaguri de sânge și probleme ale vaselor sanguine, inclusiv embolia pulmonară* erupții cutanate * modificări ale ciclului menstrual.

De reținut: poate fi greu de stabilit dacă simptomele descrise apar ca urmare a COVID-19 sau din altă cauză, cum ar fi o afecțiune medicală preexistentă.

De asemenea, nu este clar dacă sindromul post-COVID-19 este unul nou apărut și caracteristic doar bolii COVID-19 deoarece unele simptome sunt similare cu cele cauzate de sindromul de oboseală cronică și de alte boli cronice care se dezvoltă după infecții. Sindromul de oboseală cronică implică oboseală extremă, care se agravează odată cu activitatea fizică sau mintală, dar nu se ameliorează cu odihnă.

De ce COVID-19 provoacă probleme de sănătate pe termen lung?

Leziunile unor organe ar putea juca un anumit rol. Persoanele care au avut o formă gravă de COVID-19 ar putea suferi leziuni ale organelor, care afectează inima, rinichii, pielea, ficatul, creierul. De asemenea, pot apărea inflamații și probleme cu sistemul imunitar. Nu este clar cât de mult pot dura aceste efecte, dar ele pot duce la dezvoltarea de noi afecțiuni, cum ar fi diabetul, o afecțiune a inimii sau a sistemului nervos.

Un alt factor poate fi gravitatea bolii. Persoanele cu simptome severe de COVID-19 trebuie adesea să fie tratate într-o unitate de terapie intensivă. Acest lucru poate duce la slăbiciune extremă și tulburare de stres post-traumatic, o afecțiune de sănătate mintală declanșată de un eveniment șocant.

Care sunt factorii de risc pentru sindromul post-COVID-19?

* Ați avut o formă gravă de COVID-19, mai ales dacă ați fost spitalizat sau ați avut nevoie de terapie intensivă.

* Ați avut anumite afecțiuni medicale înainte de a contracta coronavirusul. COVID-19.

* Sufereați de o boală care v-a afectat organele și țesuturile (sindrom inflamator multisistem) în timp ce erați bolnav de COVID-19 sau ulterior.

Sindromul post-COVID-19 pare să fie, de asemenea, mai frecvent la adulți decât la copii și adolescenți. Cu toate acestea, oricine se îmbolnăvește de COVID-19 poate avea efecte pe termen lung, inclusiv la tineri și la persoane asimptomatice sau cu o formă ușoară de COVID-19. (sursa - mayoclinic.org)

Traducere și sinteză de Ileana Sandu

Lasă un comentariu