Banii, instrument de control în mâna narcisiștilor

Distribuie pe:

Doctorul Ramani Durvasula, un renumit psiholog de la Universitatea de Stat din California (Los Angeles), citat de descoperă.ro, susține că persoanele narcisiste, caracterizate prin grandomanie, superioritate și lipsă de empatie, sunt cele mai dificile personalități în preajma cărora te poți afla.

“Din nefericire, în ultimii ani, numărul persoanelor narcisiste este în continuă creștere. Narcisismul este un tip de personalitate inadecvat, care poate avea un impact nefast asupra sănătății mintale și a funcționării celor care intră în contact cu el, mai ales atunci când este vorba de bani.

Narcisiștii caută puterea asupra celorlalți pentru a se simți mai bine în pielea lor, iar banii sunt un instrument pe care îl folosesc pentru a manipula și controla.

Pentru a-și atinge scopul, ei recurg la anumite obiceiuri toxice, prin care îi manipulează și îi controlează mai ales pe cei cu stima de sine scăzută sau care au alte vulnerabilități”, explică specialistul american.

Sunt secretoși în ceea ce privește finanțele lor. În relațiile intime, acest lucru poate include faptul că narcisiștii evită să vorbească despre situația lor financiară, cum ar fi cât câștigă sau cât au economisit.

Ei sunt capabili să ia decizii unilaterale în privința banilor și să îți controleze percepția asupra a ceea ce vă puteți permite ca un cuplu sau ca o familie. Ar putea spune: “Lasă-mă pe mine să mă ocup de finanțele noastre, astfel încât să nu te stresezi din cauza asta”.

Această dinamică se poate întâmpla și în afaceri. Un co-fondator narcisist ar putea să vă spună întâmplător: “Din moment ce tu ești geniul creativ, eu mă voi ocupa de chestiunile plictisitoare legate de bani”.

Sunt darnici cu banii doar în public. Pentru narcisiști, cheltuirea unor sume mari de bani pentru alții poate fi o modalitate de a-i face pe oameni să îi placă. Ei pot fi zgârciți în privat, de exemplu, dar pot să plătească o cină pentru colegi sau să ofere cadouri doar pentru imagine.

Această experiență poate fi atât jignitoare, cât și frustrantă pentru persoana cea mai apropiată de narcisist, deoarece percepția lumii exterioare nu este reală pentru ei.

Sunt zgârciți cu lucrurile esențiale. Narcisiștii pot fi aroganți atunci când vine vorba de cheltuieli inutile și egoiste (de exemplu, cumpărarea unui ceas de firmă pe care nu și-l pot permite), dar se zgârcesc la lucrurile esențiale (de exemplu, mâncare, cheltuieli de sănătate, articole de bază pentru casă). Drept urmare, cei care se află într-o relație intimă cu ei ar putea fi nevoiți să economisească în liniște bani pentru a putea avea grijă de ei înșiși.

Acest model de comportament este, de asemenea, răspândit în afaceri. Un patron care abia își plătește angajații poate foarte bine să folosească fondurile companiei pentru a zbura la clasa întâi și a rezerva hoteluri de lux.

Sunt ipocriți. Narcisismul și ipocrizia merg mână în mână, deoarece ipocrizia este o formă de legitimitate.

Cei mai mulți narcisiști cred că regulile nu li se aplică și lor, chiar dacă se grăbesc să le impună tuturor celorlalți. Acest lucru este valabil pentru multe tipuri de reguli, inclusiv pentru bugete.

Un partener narcisist poate să cheltuiască liber pentru el și să dezechilibreze în mod regulat bugetul comun, apoi să se întoarcă și să te critice pentru că tu cheltuiești mai mult decât consideră el că este necesar.

Sunt punitivi cu banii. Narcisiștii folosesc adesea banii ca instrument de pedeapsă. Ei te pot recompensa financiar atunci când faceți ceea ce vor ei, iar apoi îți rețin banii atunci când vor să se răzbune. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu