Ministerul Educației - campanie împotriva violenței din școli

Distribuie pe:

Ministerul Educației va derula campania “#Nusuntețisinguri. Împreună oprim violența din școli” în contextul cazurilor repetate de violență care au avut loc în ultima perioadă, în unitățile de învățământ din România.

“«Nu sunteți singuri» este mesajul pe care îl transmitem elevilor care au fost victime ale violenței verbale, fizice sau psihologice, cărora trebuie să le fim alături și să le protejăm drepturile. Este mesajul care vrem să ajungă la elevii care au avut derapaje comportamentale și care au nevoie de consiliere imediată și de monitorizare adecvată, pentru a ne asigura că au învățat din greșeli și că nu le vor mai repeta. Este mesajul adresat profesorilor, consilierilor școlari și directorilor care au misiunea de a informa elevii despre drepturile și obligațiile pe care le au, despre consecințele faptelor ilegale și să se asigure că școlile sunt spații sigure în care violența este de netolerat. Este deviza pe care invităm să o preia școlile, mediul ONG, asociațiile de elevi și de părinți care să realizeze postări și acțiuni prin care să susțină importanța combaterii violenței în mediul școlar”, a transmis Ministerul Educației, într-un comunicat remis Agerpres.

Potrivit ministerului, este esențial ca elevii care au dat dovadă de un comportament violent să beneficieze de consiliere adecvată, iar familia și școala să depună toate eforturile, astfel încât manifestările violente să nu se mai repete.

Ministerul Educației va populariza, prin intermediul rețelelor sociale, o serie de noțiuni elementare despre tipurile de violență, cyberbullying, utilizarea rețelelor de socializare, drepturile și obligațiile elevilor, rolul Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională și al Poliției “Siguranță Școlară”.

Vineri, Ministerul Educației a invitat la o dezbatere, în sistem videoconferință, reprezentanții inspectoratelor școlare și ai Centrelor de Resurse și Asistență Educațională, pentru a discuta propuneri privind îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul prevenirii violenței în mediul școlar și a implementării obiectivelor Planului Național Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic, precum și posibilități de promovare și de scalare a exemplelor de bune practici la nivelul unităților de învățământ/județului. De asemenea, se urmărește identificarea unităților de învățământ cu risc major de producere a actelor de violență.

Lunea viitoare, Ministerul Educației a invitat partenerii de dialog social pentru a discuta despre campania demarată.

Împreună cu MAI, în baza Planului național comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic, Ministerul Educației va organiza sesiuni de lucru pentru a stabili un calendar de realizare a următoarelor acțiuni: activități de prevenire a consumului de droguri, activități pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale la nivelul unităților de învățământ gimnazial, consilierea elevilor aflați în situații de risc în scopul reglării comportamentelor dezadaptative, instruirea cadrelor didactice, informări adresate Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

“Condamnăm în termenii cei mai fermi actele de violență din mediul școlar. Este responsabilitatea tuturor factorilor implicați să întreprindă toate acțiunile prevăzute în măsurile concrete adoptate în ultimii ani în vederea prevenirii și combaterii violenței în școli, obiectivul în ansamblu fiind crearea unui mediu sigur și armonios în școli, bazat pe respectarea persoanei, pe nediscriminare, motivarea pentru învățare și asigurarea stării de bine a elevilor”, a subliniat Ministerul Educației.

Lasă un comentariu