TAINA - O EXPOZIȚIE DE PICTURĂ METAFIZICĂ

Distribuie pe:

Autoarea tablourilor din expoziția intitulată TAINA aparține artistei ANTONELA GIURGIU, din Sibiu. Expoziția cuprinde o colecție tematică de 33 de lucrări în ulei, de o mare calitate artistică, expuse în Galeria Unirea din Tg. Mureș. Ineditul acestei expoziții constă în alegerea tematicii sacre religioase, exprimate prin simboluri specifice realizate în formă și culoare. Toate aceste taine ale sacralității au fost exprimate pe suprafața pânzei, datorită crezului sau spiritual într-o Putere Supremă și unică creatoare a vieții. Spațiul tainic al sacrului reprezentat prin semne și forme de o mare diversitate, care ne descoperă revelații în credința primară a sufletului ce transcede tainele sale în semne și culori.

Culori simbolice, hărăzite acestor idei existențiale, care au fost reprezentate de-a lungul istoriei omenirii prin diferite și multiple creații artistice. Dialogul acesta ascuns al tainelor cu Divinitatea este exprimat atât de subtil, grațios și armonios în fiecare “fereastră” a tablourilor. Ele ne călăuzesc spre descoperiri profunde ale sufletului și a vieții spirituale trăite. Arta sacră a autoarei este inspirată din semnele tradiției bizantine, simboluri inovate de artistă prin limbajul plastic al epocii contemporane și tehnica specifică acesteia.

Spațiul sacru al imagini artei vizuale devine formă simbolică, care te incită să descoperi sensuri noi ale acestor semne ce reprezintă firesc frumusețea interioară, intrinsecă a lumii Creatorului. Pictura sa este dominată de ordine precisă și simetrie din care lipsește perspectiva sau volumul spațiului. În compozițiile sale, spațiul și timpul se contopesc în culori armonioase și luminoase așezate cuminți în nuanțe și tonuri plate, suprapuse, care au rolul de a intensifica contrastele. Dominanta cromatică din pânzele sale sunt ocrurile și sienele, într-o gamă infinită cu accente nobile de auriu, care accentuează imaginea spiritualizată a ideilor vizionare cunoscute sau inventate. Simboluri sacre tradiționale de adevăruri profunde izvorâte din textele biblice ale istoriei omenirii. Printre cele mai uzuale și frecvente simboluri sacre se descifrează semnul Crucii alături de alte simboluri știute, peștele, spicul de grâu, porumbelul, cercul, pătratul, pâinea, vinul sau pomul vieții. Arta sa decorativă cu cele mai profunde implicații metafizice se situează la granița dintre materie și spirit, având o mare putere de transformare simbolică a realității. Structura sa arhitecturală se sprijină pe sentimentele și trăirile interioare ale artistei, pe energia sa viguroasă, nelipsind acel act de smerenie și Iubire pentru ceea ce face din inimă și cu luciditatea minții. Antonela Giurgiu este un artist profund și complex cu mare putere de dăruire, care trece dincolo de viziunea materiei vizibile, realizând creații plastice la limita invizibilului infinit și necunoscut. Crezul său artistic se poate exprima în câteva cuvinte “ Este necesar să căutăm Lumina și Frumosul din noi, sau cel înconjurător, care este o Taină ce se cere redescoperită. Nu ne rămâne decât să ne iubim unii pe alții, să dăm jos de pe noi haina mândriei, egoismului și răutății. E atât de simplu!”

Rodica Olteanu, artist plastic

Lasă un comentariu